22_03_29_erdmost_nincskep

Rákellenes világnap Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Rákellenes világnap Érden

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. E nap apropóján az érdi rendelőben is a felismerés fontosságára hívják fel a lakosság figyelmét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A rákellenes világnap kapcsán a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény minden évben egy tájékoztató programmal várja az érdeklődőket. Az ÉrdMost megkeresésére az intézményben közölték: az elmúlt évtizedekben jelentős előrelépés történt a rákos megbetegedések kezelésében.

A hagyományos műtéti eltávolítás, valamint a sugárterápiák olyan gyógyszeres terápiákkal egészültek ki, amelyek a daganatos megbetegedések kezelését teszik lehetővé és ma már sokkal nagyobb eséllyel gyógyíthatók egyes dagantos megbetegedések, mint néhány évtizeddel ezelőtt. 

Sajnos, annak ellenére, hogy bizonyos rákos megbetegedések nagyobb arányban gyógyíthatók, folyamatosan nő a megbetegedések száma, főként idősebb korban. A legfontosabb, a betegség korai felismerése, ezek a felvilágosító rendezvények is ezt hivatottak tudatosítani az emberekben.

A rendezvényen kiemelt figyelmet fordítottak a leggyakoribb női megbetegedésre, a mellrákra, ezzel kapcsolatban megtudtuk: „ennek kialakulása lehet örökletes, de nagy szerepe van az életmódnak, így például a dohányzásnak is”. Összességében elmondható, hogy tudatos étrenddel, odafigyeléssel a rák kialakulásának kockázata is csökkenthető.

A leggyakoribb daganatos betegségek hatékony gyógyításának legfontosabb eszköze az önvizsgálat és a szűrés. Érdemes rendszeresen figyelni, nincs-e furcsa elváltozás a bőrükön. A nők hetente egyszer tapintsák át a mellüket zuhanyozáskor, mert szappanos, vizes kézzel az egészen apró, finomabb csomók is észlelhetők.

Számos olyan orvosi vizsgálat is van, ahol egyéb panasz esetében is rutinszerűen megtörténik a szűrés. Legismertebb a nőgyógyászati rákszűrés, de tulajdonképpen minden fogorvosi vizsgálatnál, bőrgyógyászati, vagy urológiai vizsgálatnál rákszűrést is végeznek.

Érden 2014 óta működik mammográfiai szűrőállomás: a 45-65 év közötti hölgyeket hívják be. Tavaly Érden és a rendelő illetékességi területén mintegy 12 ezren kaptak behívót, ám csupán 4500-5000 asszony élt a lehetőséggel (közülük 25-30 emlőrákos megbetegedést szűrtek ki).

A 25 és 65 év közti nők méhnyakrákszűrésre is behívót kapnak: ezen a vizsgálaton háromévente ajánlott részt venni. Célja a kóros elváltozások kiszűrése, a rákmegelőző állapotok, és a kialakult rák minél korábbi felismerése. A méhnyakrák-megelőző állapotok egyébként nagy jó hatásfokkal szűrhetők. A szűrés fájdalommentes és egyszerű: a méhszáj felszínéről és a méh nyakcsatornájából kenetet vesznek, és laborba küldik sejtvizsgálatra. A rákszűrést a szakorvosi rendelőben végzik, és nem csupán nőgyógyászok: az elmúlt években védőnők is részt vesznek a szűrőprogramban.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email