22_03_29_erdmost_nincskep

Egyszerű az egyszerűséget megvalósítani a gyermeknevelésben?

22_03_29_erdmost_nincskep

Egyszerű az egyszerűséget megvalósítani a gyermeknevelésben?

Hogyan okoz stresszt gyermekeinknek a túl sokat, túl gyorsan akaró felnőtt világ? Ezt a kérdést járja körbe Kim John Payne pszichológus-pedagógus világhírű könyve, az Egyszerűbb gyermekkor, amiből egy egész gyermeknevelési módszertan nőtt ki, és a jövő heti anya-baba klub is ezt tette meg témájának.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Miként csökkenthetjük gyermekeink életében a fékevesztett tempót, a stresszt, a képernyők uralmát, a tárgyak, tevékenységek és tagolatlan információk sokaságát, melyek anélkül árasztják el és teszik függővé őket, hogy igazi örömet nyújtanának nekik? Sőt, amelyek közvetlenül járulnak hozzá ahhoz, hogy napjainkban egyre több a különböző pszichológiai „címkével” ellátott – hiperaktív, figyelemzavaros, magatartászavaros – gyerek?” Erről szól Kim John Payne pszichológus-pedagógus világhírű könyve, mely egész gyermeknevelési mozgalmat indított el szerte a világon.  

Február 4-én 10 órától a Parkvárosi Közösségi Házban is az egyszerűbb gyermekkor lesz az anya-baba klub témája, ahol Révay Dóra családkonzulens beszélget majd a résztvevőkkel, és akit az Érd FM 101.3 riportere kérdezett a témában.

Dóra az Érd FM 101.3-on elmondta, hogy az egyszerűbb gyermekkor mozgalom sok más mozgalommal együtt fejlődött. Payne azt ajánlja, hogy több területen is egyszerűsítsük a gyermekünk életét. A fizikai környezetükben ne legyen túl sok tárgy körülöttük (körülöttünk), azaz legyen egyfajta tudatosság, hogy mi vesz minket körül otthon, aminek a nyugalom szigetének kellene lennie. Ez a minimalizmus mozgalmának elveivel felel meg, de logikusan következik belőle a túlfogyasztás elleni harc is, amikor azt tanácsolja a pszichológus és pedagógus, hogy annak is legyünk tudatában, mit és menyit vásárolunk a gyereknek (legyen az akár játék, akár ruha). A slow mozgalomhoz az időrendi tudatossággal kapcsolódik ez a fajta gyermeknevelés, mert Payne szerint fontos észrevenni azt, hogy mik azok a programok, amikre már nincs szükség, vagy ami már túl sok a gyerekünknek az életkorához vagy elfoglaltságához képest. Az egyszerűbb gyermekkor negyedik területe önmagáért beszél, a szakember szerint. Ez a felnőtt világ kiszűrése: amibe beletartozik az, hogy mennyi olyan információ jut el a gyerekeinkhez, amikor körülöttük, de nem velük, hanem felnőtt társainkkal kommunikálunk, amit nem értenek, vagy ami felzaklatja őket, hiszen sokszor ez is stresszforrás lehet ez a számukra. A másik, ami a felnőtt világ kiszűrésébe tartozik, az pedig maga a digitális média, azaz az, hogy milyen pici kortól engedjünk úgynevezett „képernyő időt” a gyereknek, illetve hogy a képernyők milyen hatással vannak a gyermekeinkre. 

Révay Dóra szerint hiába az egyszerűsítés az egyszerűbb gyermekkor módszere, ma, túlpörgő világunkban ezt az egyszerűséget nem éppen egyszerű kivitelezni. Ehhez ad sok segítséget a könyv és a Payne által kidolgozott módszer, ami azt a fontos tényezőt is figyelembe veszi, hogy minden család más és más, más és más lehetőségekkel.

Bővebben ismerkedhet meg az egyszerűbb gyermekkor módszerrel a február 4-ei anya-baba klubban a Parkvárosi Közösségi Házban délelőtt 10 órától. A Révay Dórával készült interjút pedig itt tudja meghallgatni:

 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email