22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi siker az Őszirózsán

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdi siker az Őszirózsán

Nem csupán az Aranykoszorús minősítést, hanem a legjobb magyarországi előadó díját is megszerezte Szigeti Eszter a szlovákiai Ipolynyék XX. Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Művészeti Díjas énekes előadásában eddig legfőképpen operetteket, könnyűzenei slágereket, kuplékat, valamint nagyszerűen megzenésített verseket hallottunk, ám nótaénekesként még nem láthattuk őt érdi rendezvényeken.

Az előadóművész elismerte, a nóta valóban a legfrissebb műfaj a szakmai pályafutásában, olyannyira, hogy sokan még nem is tudják, hogy ebben is kipróbálta már magát. Tegyük hozzá: nem is akárhogyan! Kérdésünkre, hogy mi késztette nótázásra, Szigeti Eszter elmondta, a fellépéseik során, amikor egy-egy meghívásnak eleget téve, nosztalgia műsort adtak zenei kísérőjével, Varga Zoltánnal, gyakran kérték tőlük, hogy játszanak, énekeljenek el ismert, szívesen hallgatott, magyar nótákat is. Az újabb felkérések alkalmával pedig egyre gyakrabban sürgették, mikor fognak már ilyen repertoárral is előállni.

– Ilyenkor csak szabadkoztam – fogalmazott –, hogy sajnálom, de én nem vagyok ebben a műfajban járatos, nem ez a profilom. Nyilván, mint sokan mások – mi is ismerünk jó néhány nótát és természetesen, amikor az ember jó társaságban van, vagy olyan jó a hangulat – el is dúdolgatunk, énekelgetünk párat, de ez korántsem jelenti azt, hogy a színpadon – stílusgyakorlás nélkül – csak úgy ki mernék vele állni a nagyközönség elé! Erre azt ajánlották, keressem meg Tarnai Kiss Lászlót, a Dankó Rádió alapító tagját és művészeti vezetőjét, aki biztosan szívesen segít a képzésemben. Ezen ne múljon, gondoltam és elmentem hozzá próbát énekelni. Tetszett neki, amit tőlem hallott és közölte, ha annyira szeretnék magyar nótát is énekelni, szívesen segít. Majd a közös munkánk gyümölcseként adódott ez a lehetőség, hogy részt vehettem Szlovákiában az immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő magyarnóta-énekesek megmérettetésen. Az Őszirózsát a CSEMADOK Nagykürtösi Területi Választmány szervezi, elnöke Balogh Gábor. Kétnapos vetélkedő volt, de előtte természetesen elődöntőkön kellett részt venni. Mi magyarországiak szombaton léptünk fel, vasárnap pedig az összes határon túli énekes színpadra került. 

Nagyon különböző helyekről, az ország szinte minden pontjáról érkeztek versenyzők, tehát meglehetősen szerteágazó és erős volt a mezőny. Végül a döntőben huszonegyen énekeltünk. Számomra jelzésértékű volt, hogy a huszadik Őszirózsán huszadikként kerültem sorra – mesélte lapunknak az énekes, aki nem rejtette véka alá azt sem, mennyire büszke rá, hogy az Aranykoszorús minősítés mellett a legjobb magyarországi előadó díját is neki ítélte a zsűri.

– Sokáig méltatlanul került a háttérbe a magyar nóta, pedig nincs messze az operett műfajától, szintén klasszikus hangképzést igényel és a nóta is a magyar nép lelkéből fakad – ahogy mondani szokták –. hiszen örömre és bánatra is mindig van egy megfelelő nótánk! Társaságban, családi ünnepeken, vagy egyéb rendezvényeken, előbb vagy utóbb előkerülnek a jól ismert nótáink és – elismerik, vagy nem, de – a zömüket bizony a fiatalok is el tudják énekelni! – mondta Szigeti Eszter, aki a szép eredmény után abban bízik, hogy hamarosan a Dankó Rádióban is hallhatóak lesznek a Száztagú cigányzenekar kíséretében készült nótafelvételei.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email