22_03_29_erdmost_nincskep

Új CT-készülék Törökbálinton

22_03_29_erdmost_nincskep

Új CT-készülék Törökbálinton

Új CT-készüléket adtak át hétfőn a Tüdőgyógyintézet Törökbálint Onko-Pulmonológiai, Járóbeteg és Diagnosztikai Centrumban. Az eszközt az érdi betegek vizsgálatánál is használják majd. Egy megállapodásnak köszönhetően rövidül majd a várakozási idő, könnyebben tervezhetők lesznek a vizsgálatok.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Új CT-készüléket adtak át hétfőn a Tüdőgyógyintézet Törökbálint Onko-Pulmonológiai, Járóbeteg és Diagnosztikai Centrumban. A készüléket ünnepélyes keretek közt adta át dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta: tüdőgyógyászként külön öröm számára, hogy az erősebb állami egészségügyi ellátás részeként átadhatják a diagnosztikai berendezést.

Horváth Ildikó elmondta: a CT (komputerhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgográf) – amit az Egészséges Budapest Program keretében szereztek be – különböző tüdőbetegségek szűrésében, illetve a tüdőrák korai felismerésében erős pillére lehet a környék egészségügyi ellátásának. Hangsúlyozta, hogy a berendezés beszerzésével ott történhet majd a kivizsgálás, ahol az ellátás is fog. Kiemelte továbbá, hogy a fejlesztések, amelyek a törökbálinti intézményben zajlanak, a szakma számára meghatározók, és a nagy értékű műszerek a diagnosztikát és a terápiás ellátást lényegesen javítani tudják a központi régió számára.

Dr. Antal Gabriella, az intézet főigazgatója arról beszélt, hogy ma már CT készülék nélkül nem lehet tüdőgyógyászatot végezni. A berendezés, mivel kiszolgálja a környező településeket is, nemcsak a törökbálintiaké, hanem Pest megye lakosságáé is – mondta a 153 millió forint értékű készülékről.

Az új készülék májustól kezdi meg működését az intézetben. A tüdőgyógyászati betegségek növekvő száma, a betegbiztonságot támogató gyors és alapos kivizsgálás önmagában is indokolttá teszi a szakkórházban a CT-diagnosztika elérhetőségét. Az intézet jelenleg is 150 ezer hagyományos szűrővizsgálatot végez évente, amely alacsony dózisú CT-val kiegészítve hatványozottan növeli a szűrések hatékonyságát, javítja a primer hörgőrák túlélési esélyeit. A közel háromszázezer fős lakosság (Érd, Százhalombatta, Budaörs, Szigetszentmiklós rendelőintézeteinek ellátási területe) számára a földrajzi közelség könnyű elérhetőséget, szervezett, biztonságos ellátást tesz lehetővé megyén belül.

Érd lakosainak eddig a XI. kerületbe kellett utazniuk CT-vizsgálatra. Egy megállapodás keretében mostantól hetente húsz vizsgálatot tudnak kifejezetten az érdi betegek részére elvégezni Törökbálinton. Így a vizsgálatok könnyebben tervezhetők lesznek, és lerövidül a várakozási idő.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email