22_03_29_erdmost_nincskep

Európa olyan lesz, amilyennek építjük

22_03_29_erdmost_nincskep

Európa olyan lesz, amilyennek építjük

Az Európa a Polgárokért pályázaton résztvevő országok tapasztalatcseréjét szolgálja a Cross Over projekt, melynek helyi rendezvényét tartották meg a Szepes Gyula Művelődési Központban. A résztvevők különböző témákban hallhattak előadásokat az Európai Unió működése és a tagállamok közötti együttműködés kapcsán. VIDEÓVAL FRISSÍTVE.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A projekt azért jött létre, mert az Európai Unió tagállamaiban egyre kisebb az Európai Parlamenti választáson való részvételi arány. Csehország vállalta magára a szerepet, hogy a fő partnere legyen a Cross Over projektnek, hiszen ott is pesszimisták az emberek – tudtuk meg Baracskayné Komonyi Angelától, a Polgármesteri Hivatal külkapcsolati referensétől. 

– Nagyon fontosnak tartjuk éppen ezért, hogy mind nemzetközi, mind helyi, önkormányzati szinten is meglegyen a tapasztalatcsere arról, hogy melyik országban hogyan készülnek fel az Európai Parlamenti választásra. Ebben a projektben 12 ország vesz részt és 14 partner, velük át tudjuk egymásnak adni azokat a tapasztalatokat, arról, hogy miképp lehet bevonni a lakosság széles körét a voksolásba. Hiszen Európa olyan lesz, amilyennek a megválasztott képviselők alakítják – emelte ki a program kapcsán a külkapcsolati referens.

T. Mészáros András polgármester előadásában az Európai Unió finanszírozásáról beszélt és arról, hogy milyen hátránya volt Pest megyének abból, hogy Budapesttel egy régióba sorolták.

– Az érdieknek ez különösen azért fontos, mert a város Pest megye része, Pest megye pedig Budapesttel egy közös, NUTS2-es régiót alkotott 2018 januárjáig és ez számunkra káros volt. Mind a pénzelosztás szempontjából, mind a hozzáférhetőség szempontjából káros volt. Budapest fejlettsége okán emiatt a régió az elmúlt hét esztendőben nem kapott Európai Uniós forrásokat. A kohéziós felzárkóztatások nem ajándékok, hanem azt a célt szolgálják, hogy azonos szintű gazdaságok tudjanak kialakulni. Ha egységes Európát akarunk, akkor ezek a kiegyenlítő támogatások nagyon fontosak – emelte ki a polgármester.

A résztvevők hallhattak még előadásokat az Európai Parlament működéséről, Aradszki András országgyűlési képviselő saját tapasztalatait is megosztotta azzal kapcsolatban, hogy egyes országokon belül hogyan zajlik a parlamenti választás és ez milyen hatással van más országokra. Például a téren, hogy hogyan tudnak az országok egymás között lobbizni. 

– Bogatin Attila, az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesületének elnöke nagyon természetesen mutatta be, hogy nagycsaládosként nekik mit jelent itt lenni Európában, és milyen volt részt venniük egy ülésen az Európai Parlamentben. Az előadás során kitért arra is, hogy a magyar kormány milyen pozitív döntéseket hoz azon a téren, hogy a családoknak könnyebb legyen – tette hozzá Baracskayné Komonyi Angela.

A konferencia aktualitását az adta, hogy hamarosan Európai Parlamenti választások lesznek és fontos mind az önkormányzatok, mind az emberek felkészítése a döntéshozásra. Éppen ezért tartott előadást a Pest megyei Európai Információs Pont szakembere is, hiszen a szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az embereket edukálja az Európai Parlament működéséről, hogy felelős döntést tudjanak hozni a választáson.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email