22_03_29_erdmost_nincskep

A városok cselekvőképességét is veszélybe sodorják

22_03_29_erdmost_nincskep

A városok cselekvőképességét is veszélybe sodorják

Az önkormányzatokat ért elvonásokról beszélt Csőzik László az ATV Start című műsorában. Érd polgármestere kitért rá, már most 81 millió forint gépjárműadót utalt a kormánynak, s a város jelentős bevételkieséssel számol.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Kicsit olyan ez a helyzet, mintha valaki bejönne a háztartásunkba és beülne az éléskamrába” – fogalmazott Csőzik László azzal kapcsolatban, hogy a gépjárműadó teljes elvétele mellett Göd például iparűzési adó egy részétől is elesik.

„Az olyan intézkedések mint a gépjárműadó teljes elvétele vagy legújabban a különleges gazdasági övezetek létrehozása, nem pusztán a városok önállóságát számolják fel, de már cselekvőképességük is veszélybe sodorják. Gödnek a minap pl. szabályosan kilökték az egyik lábát. Emellett a kulturális szférában önkormányzati dolgozókat megfosztani készülnek a közalkalmazotti státuszuktól” – írta immár közösségi oldalán Csőzik László.

Érd polgármestere a műsorban kitért rá, hogy szinte valamennyi jog átkerül a megyei önkormányzatokhoz, így például az adókivetés, adómegállapítás, adóbeszedés joga, a telekalakítás joga.

Érd polgármestere kérdésre elmondta, a helyi iparűzési adó Érd esetében például a város költségvetésének ötödét teszi ki, s a városok ebből finanszírozzák fejlesztéseiket.

„Hihetetlen nehéz helyzetben vagyunk, csökkennek a bevételeink, a legnagyobb ütés rajtunk a gépjárműadó elvonása volt. Pest megyében egy megyei jogú város van, ez Érd a maga 70 ezer lakosával. Nálunk 240 millió forint volt a gépjárműadó. A múlt héten utaltam át 81 millió forintot az államnak, mert az időarányosan erre az évre befolyó összeget már át kellett adnunk. Ez hatalmas hiány, szinte feldolgozhatatlan” – mondta Csőzik László, aki közösségi oldalán kitért rá, ehhez hozzáadódik a járvány okozta további bevételkiesés.

Kifejtette, az iparűzési adóból számításaik szerint több százmillió forinttal kevesebb folyik be Érden a tavalyi 2,7 milliárdhoz képest – a védekezés és az idősekről való gondoskodás többletköltsége mellett.

„Összességében legalább félmilliárdos mínuszról beszélünk a 70 ezres Érden. Eddig…” – hangsúlyozta Csőzik László.

„Pedig a frontvonalban most az egészségügy, a szociális ágazat intézményei vannak, meg az önkormányzatok. Ők lennének a biztos pont, amikor megremeg a talaj. Ezt ássa alá a kormány. Hullanak a fejek a kórházak élén, eszetlenül szórják ki a betegeket, az idősotthonokban terjed a járvány és a kormány a legtöbbször adós a magyarázattal, az ütemtervvel és a védőeszközökkel. Kivéreztetik az önkormányzatokat, ami megengedhetetlen luxus, amikor tízezrével kerülnek emberek az utcára, és a gazdaságot felpörgetni, a helyi közösségeket megerősíteni, nem legatyásítani kellene” – írta a polgármester.

Az ATV Start című műsora ide kattintva nézhető vissza!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email