wine-1237340_1280

Csendes gyilkos lapul a borospincékben

wine-1237340_1280

Csendes gyilkos lapul a borospincékben

A szüret idején egyre nagyobb a mustgáz veszélye - figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelem.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Miközben az ország több pontján megkezdődött, máshol még csak készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy tragédiát okozzon a gyilkos gáz.

Évről-évre több alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet, amit eszméletvesztés, végül a fulladás követhet – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Ha ilyen nincs, alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy meggyújtott gyertyával ellenőrzi, van-e elég oxigén a pincében.

Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni – áll a közleményben.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad lemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email