22_03_29_erdmost_nincskep

Földmentő csajokkal és kis kertészekkel ünnepeltek

22_03_29_erdmost_nincskep

Földmentő csajokkal és kis kertészekkel ünnepeltek

A Föld napját ma már nem elég ünnepelni, mert természeti kincseink éppen nekünk köszönhetően veszélybe kerültek. Erre hívták fel a kicsik figyelmét a régi Parkvárosi Közösségi Házban megrendezett Föld napi ünnepség fellépői is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szociális Gondozó Központ második alkalommal rendezte meg a Föld napi ünnepséget a közösségi házban, ezúttal a Szivárvány Óvoda és a Kertbarát Kör közreműködésével. A szervező Kiss Sándor szociális munkás nagyszerűen ráérzett arra, hogy vajon kik érthetnek leginkább szót a picikkel, és kik közvetíthetik a leghitelesebben a környezetvédelem fontosságát nekik: maguk a gyerekek, illetve azok a felnőttek, akiknek ez a szívügye. 

Ilyen volt Gasztonyi Emília, a Kőrösi 4. osztályos tanulója, aki valószínűleg az anyatejjel együtt szívta magába a természetvédelmet is, olyan hevesen és lelkesen magyarázta a kortársainak és a piciknek, mi mindent tehetnek azért, hogy felnőttkorukra és gyermekeik idejére is élhető maradjon bolygónk. Ő és barátja, Deák Sára Jázmin, alias a Földmentő csajok nemzetközi mozgalmat indítottak fák ültetéséért, amihez már a tengerentúlról is csatlakoztak a fiatalok. A közösségi házban pedig egy papírfát lehetett jelképesen, papírlevelekkel belombosítania az apróságoknak.

A Szivárvány Óvoda picinyeiben értő hallgatóságra találtak, hiszen őket óvónőik is a környezettudatos életmód szemléletében nevelgetik. Az Őzike csoport apróságai óvónőjük (aki egyben költő és író is), Gani Zsuzsanna meséjét adták elő, és Mi hogyan segíthetünk című versét szavalták el, ami rímekbe szedve tanítja a gyerekeknek az ő nyelvükön, mi mindent tehetnek a hétköznapokban bolygónk védelméért.

A Pillangó csoportosok pedig a Mákszem Katalin által betanított, természettel kapcsolatos népdalokat énekelték, illetve adták elő sok-sok tánccal, körjátékkal. Katalin azt mondja, fontos, hogy már ilyen kis korban megalapozzák a gyermekekben a természet szeretetét. „A környezeti nevelést néphagyomány őrzéssel is ötvözzük az óvodában,  és úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, éppen ezekkel a népi játékokkal, népdalokkal is közel lehet hozni a természethez a gyermekeket. Szerencsére a szülők is egyre nyitottabbak erre. Ha például választaniuk kell, hogy egy hiper-szuper játszóházba vagy kirándulni vigyük el a gyerekeket, az utóbbit szokták választani.”

És ki más zárhatta volna az előadások sorát, mint akik minden szabadidejüket a természetben, azaz a kertjeikben töltik: a Kertbarát Kör jelenlegi és korábbi elnökei, Németh Antal és Ács Katalin, akik gyorstalpaló kiskertész tanfolyamot tartottak az egybegyűlteknek. Méghozzá gyakorlattal egybekötve: terméseket, gabonákat, magvakat kellett beazonosítaniuk a kis kertészeknek, sőt, a leglelkesebbek még palántázhattak is. Eközben pedig játékos módon megismerkedhettek a komposztálás fontosságával, a kertészkedés örömével, a környezettudatos életmóddal. Az Éltető Értékeinkért Egyesület által biztosított készségfejlesztő, ügyességi fajátékok pedig már csak hab volt a Föld napi tortán.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email