zoldkullo_mme_220105

Megvan az Év Madara 2022-ben

zoldkullo_mme_220105

Megvan az Év Madara 2022-ben

1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – a lakosság szavazatai alapján – minden évben megválasztja az Év Madarát, hogy bemutassa a természetvédelmi problémákkal érintett fajokat. Idén a legtöbb szavazatot a zöld küllő kapta.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A részletekről Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivőjével beszélgettek az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában


A zöld küllő egy szajkó méretű, 30-36 centiméteres madár, melynek szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. Elsősorban Európa lomboserdő-övezetében található meg, de élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeken, a nagyvárosok idős faállományú parkjaiban is.

A klasszikus rovarfogyasztás mellett a zöld küllő jelentősebb eledele a hangya, melyet a talajon, illetve a testhosszt meghaladó mértékben kiölthető nyelvével még a mély járatokban is összeszed.

A zöld küllő a maga által készített odúban költ és évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel. A zöld küllő állandó madár, egész évben költőterületén vagy annak közelében marad, emellett védett állatnak számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A zöld küllő országos állománya 8000-12000 párra tehető és stabil-enyhén emelkedő tendencia figyelhető meg. Idősebb fákhoz kötődő életmódja és szaporodása miatt a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása és felszámolódása veszélyezteti. Közös élőhelyükön a jelenléte kiemelten fontos a fokozottan védett, odúköltő, de saját odút készíteni nem tudó szalakóta, továbbá az olyan hasonló életmódú fajok megmaradása szempontjából, mint a füleskuvik és a búbosbanka.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email