22_03_29_erdmost_nincskep

Támadó és visszaélő vírusokra figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

22_03_29_erdmost_nincskep

Támadó és visszaélő vírusokra figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

Visszatért a korábban hazánkban is széles körben terjedő androidos FluBot kártevő, melyet a kiberbűnözők SMS-ekben szereplő hivatkozásokkal terjesztenek, de a szervezet a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Posta nevével visszaélő kiberbűnözőkre is figyelmeztetett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet közleményében azt írja, az új-zélandi CERT jelzése szerint visszatért a korábban hazánkban is széles körben terjedő androidos FluBot kártevő. A FluBotot a kiberbűnözők továbbra is SMS üzenetekben szereplő hivatkozásokkal terjesztik.

Az üzenetek tartalma eltérő lehet, előfordulhat, hogy

  • • függőben lévő csomagkézbesítésről;
  • • a címzettel megosztott fényképalbumról;
  • • vagy például hangpostaüzenet érkezéséről szólnak.

A korábbiakhoz képest azonban különbség, hogy az üzenetekben szereplő hivatkozások ezúttal egy olyan weboldalt nyitnak meg a böngészőben, amely egy hamis biztonsági frissítésről szól.

A hamis weboldal szövegezése szerint az Android rendszer FluBot kártevővel fertőződött meg, aminek eltávolításához telepíteni kell egy biztonsági frissítést. Az értesítésben azt is kérik, hogy a felhasználó engedélyezze az ismeretlen forrású alkalmazások telepítését, ahhoz, hogy a biztonsági frissítés sikeresen települjön az eszközön.

Valójában az áldozat eszköze akkor fertőződik meg, amennyiben az áldozat rákattint a hamis biztonsági frissítés telepítésére.

Az NBSZ NKI javaslata szerint:

  • Ne kattintson a gyanús SMS-ekben szereplő hivatkozásokra!
  • Amennyiben csomag érkezését várja, és szeretne tájékozódni a kézbesítés állapotáról, javasolt mindig kézzel beírni a szállító cég weboldalának címét, és ott megadni a csomag azonosítóját.
  • Ne engedélyezze az ismeretlen alkalmazások telepítését!
  • Amennyiben ilyen üzenet érkezik, jelentse a CSIRT@nki.gov.hu e-mail címre!

Írtak az interneten terjedő, kéretlen e-mail üzenetek kapcsán is. Az üzenetek közös jellemzője, hogy a szövegtörzsben betűkből és számokból álló kódsorok találhatóak, illetve csatolmánnyal rendelkeznek. A csatolmány egy káros HTML file, amit megnyitva egy Bitcoin marketplace-t szimuláló adathalász oldalra vezet.

Az NBSZ NKI tájékoztatott a Pécsi Tudományegyetem nevével visszaélő, káros csatolmányt tartalmazó levelekről is.

A levél csatolmányában egy excel fájl (Ajánlatkérés 2021.xlsm) található, amely egy trójai típusú malware-t, a Lokibot egyik variánsát tartalmazza.

A káros csatolmányú levelek kiszűrése érdekében a Nemzeti Kibervédelmi Intézet az alább indikátorok tiltását/szűrését javasolja:

  • Ip: 136[.]243[.]159[.]53
  • Url: hxxp://136[.]243[.]159[.]53/~element/page[.]php?id=172
  • Beérkezett excel állomány: „Ajánlatkérés 2021.xlsm”
  • md5: c905b387d8889b669fbed95a6a252d30
  • sha256: 995e9fafe57d7228634d9acd7035bb4f3462dfff4d2061f78552869952523324
  • Futtatható fájl: Jtcrizlraiobuopr[.]exe
  • sha256: d51f9cd3b67f68e9df9af50fd1bf3b4f5676ac55f352ae0d44fc431f5e7986df

A fenti indikátorok szűrésén túl javasolt a fogadó oldalon az SPF rekordok ellenőrzésének kikényszerítése. Az SPF beállítások megfelelő alkalmazásával biztosítható, hogy ha olyan szervezet nevében érkezik levél, akinek van beállított SPF rekordja, akkor a fogadó oldali levelezőrendszer azt visszaellenőrizve meg tudja állapítani a feladó valódiságát. További, SPF rekorddal kapcsolatos információk a https://nki.gov.hu/itbiztonsag/tartalom/eszkoztar/spf/ oldalon érhetőek el. Az elektronikus levelezés biztonsági beállításaival kapcsolatban további javaslatok a Közigazgatási Kibervédelmi Eszköztárban találhatóak.

Az Intézet tájékoztatott a Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó adathalász üzenetekről is.

Az NBSZ NKI információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített, ún. adathalász levelek terjedésével kapcsolatban. Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet – például tegező megszólítás – miatt.

A káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületeket az arculati elemek ─ például logók, színek, tipográfiai jellemzők ─ lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet.

Az NBSZ NKI javaslatai az adathalász e-mailek kezelésével kapcsolatban:

  • Soha ne kattintson az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra! Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!
  • Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.
  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentum, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájl). Ezeket ne nyissa meg, és ne töltse le!
  • Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal, erről haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be a Kibervédelmi Intézethez a csirt@nki.gov.hu incidensbejelentő e-mail címen.

Tekintse meg az NBSZ NKI „E-mailed jött? Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” című tudatosító infografikáját az adathalászat felismeréséről!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email