22_03_29_erdmost_nincskep

„Erős és összetartó kis közösségre van szükség!”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Erős és összetartó kis közösségre van szükség!”

A magyar nemzet egyik legnagyobb ünnepe augusztus 20-a. Az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából városi ünnepséget rendeztek a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében. Az eseményen megáldották az új kenyeret és átadták a városi kitüntetéseket is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Érden is szép hagyománya van az ünnepnek, idén is impozáns és színvonalas műsorral ünnepelt a város. Elsőként Aradszki András országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Azt mondta: Magyarország immár tízéves Alaptörvénye – mivel ismeri és tiszteletben tartja a természettörvényt – a dolgok helyes egyensúlya érdekében és Szent István király szellemiségének hű követőjeként, külön fejezetben tárgyalja a szabadság és a felelősség kérdését, ahol a jogok és kötelességek megtalálhatók. 

„A keresztény szellemiségét elutasító, magát liberálisnak tartó nyugaton, a szabadosságot hirdető mozgalmak, a kötelességek pillérét már eltörölték, és mindent csak a jogok szempontjából kezelnek. Azt mondják, jogunk van azt tenni, amit akarunk, kötelességüknek pedig kizárólag azt tartják, hogy ezt bármilyen áldozat árán is, de biztosítsák. Ez a felelőtlen magatartás és életfelfogás ismét az anarchia és a pusztulás felé sodorja a posztmodern társadalmakat. Mi azonban kitartunk Szent István öröksége mellett. A hétköznapi életre lefordítva ez azt jelenti, hogy nagyra értékeljük az emberi életet, az egy férfi és egy nő között kötött házassági szövetséget, a belőlük születő családot, a nemzeti öntudatot, a szuverenitást és a hazaszeretetet, valamint kitartunk hagyományaink és ezeréves értékeink mellett.”

Csőzik László, Érd polgármestere is köszöntötte az érdieket, aki arról beszélt, hogy erős és összetartó kis közösségre van szükség Érden! 

„Egymást megvédő szomszédokra, az egy utcában és városrészben élő közösségekre van szükség és azokra a politikusokra, civilekre, akik maradjunk szűkebb pátriánknál, kizárólag Érd érdekeit nézik. Sok sebből vérzik most az ország, nem könnyű a helyzet, de szerintem itt az ideje, hogy ezeket a sebeket begyógyítsuk. Ideje, hogy a magyar a magyarnak ne legyen ellensége, hogy a harcokat az együttműködés váltsa fel. Egyetlen harcnak van értelme, mégpedig, ha az ember a családjáért harcol. Érd számunkra egy család! Mi itt együtt akarunk fejlődni. Tavaly óta ismét több ezren csatlakoztak a családunkhoz, immár 75 ezren élünk itt, ebből minden 100. érdi újszülöttként érkezett közénk. Az ő jövőjük is a mi kezünkben van, együtt kell jobbá tennünk számukra Érdet. Az érdekeinket, hogy a jogosan nekünk járó állami támogatások és európai uniós források valóban eljussanak hozzánk, s ha eljutottak, akkor azokat a legfontosabb dolgokra: új utakra, új járdákra, óvodákra, iskolákra, egészségügyi és szociális fejlesztésekre fordíthassuk, vagyis élhetőbb, átjárhatóbb és szerethetőbb legyen közös otthonuk. Érd ilyen jövőt érdemel!” – húzta alá a polgármester. 

Érd hagyományaihoz híven az egyház képviselői megáldották a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret. Először Tar Zoltán református lelkész mondott áldást, majd Fórizs Gyula Zsolt baptista lelkész mondott szentséget az új kenyérre. Az ünnepi műsorban közreműködött az érdi kamarazenekar, majd sor került a városi díjak átadására. 

Városi kitüntetések, 2021. augusztus 20.

1. Érd Város Díszpolgára Kitüntető Cím – Baráth Ferenc korábbi
önkormányzati képviselő
2. Érdi Tudományos Díj – Lendvainé Tímár Edit múzeumpedagógus
3. Csuka Zoltán Díj – Sipos György preparátor
4. Érdi Művészeti Díj – Stiblo Anna zenepedagógus
5. Érd Közneveléséért Díj – Dózsa Lajos, a Kós Károly Technikum
igazgatója
6. Érd Közneveléséért Díj – Ruzsenszki Magdolna középiskolai tanár
7. Érd Közneveléséért Díj – Németh Katalin óvodapedagógus
8. Érd Egészségügyéért Díj – Dr. Romics László Egészségügyi
Intézmény kollektívája
9. Érdi Közszolgálati Díj – Krasznainé Simonyai Tímea Hajnalka
10. Érdi Közszolgálati Díj – Kaczurné Dobó Mária
11. Év Családja Díj – Hamar József és családja
12. Érdi Sport Díj – Kőrösi Ágnes tollaslabdázó

2021-ben is megválasztották az ország tortáját. A tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen a “Magyarország tortája” címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el, amelynek főbb alkotóelemei a pirított napraforgómag, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé. Az érdi program méltó lezárásaként a vendégek az idei év ország tortáit kóstolhatták meg. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email