22_03_29_erdmost_nincskep

Oltalom alatt a Budaörsi őszibarack

22_03_29_erdmost_nincskep

Oltalom alatt a Budaörsi őszibarack

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re nőtt az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma – olvasható a Budaörsi Infón.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A portál emlékeztet, az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet 2015-ben szerette volna visszatelepíteni az őshonos őszibarack fajtákat, amely előtt kezdeményezték bizonyos budavidéki őszibarack fajták Értéktárba vételét.

Ismertették, a Budaörsi őszibarack intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, melynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj, a nem túl kemény hús és a leveses állomány.

Minősége a természeti kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhető. Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a XIX. század végére nyúlik vissza. A területen termesztett őszibarack fajták az ott meghonosított fajtából és a területre szelektált fajtákból kerültek ki.

Az emberi szaktudás is meghatározó szerepet játszik, mint például a kézzel való ritkítás vagy a tapintásos érettség vizsgálat.

A Budaörsi őszibarack termőterülete lankás dombokon, déli lejtőkön fekszik, olyan helyeken, ahol a magas napsütéses órák száma hőingadozással párosul, ez pedig kedvez a zamatanyagok és a pirosas fedőszín kialakulásának.

A gyümölcs üde savassággal párosuló édes íze és intenzív illata a szerves anyagokban és mikroelemekben gazdag termőtalajnak köszönhető. A gyümölcs leveses állománya az érési időszakra eső csapadékmennyiség hatására alakul ki.

További cikkeink

Gondolkodott már valaha azon, hogy egy apró szoba is képes lehet álmaid hangrendszerének otthont adni? Ráadásul úgy, hogy közben nem kell lemondani a kristálytiszta hangzásról!

További cikkeink

Május utolsó vasárnapján azokra a hősökre emlékezünk, akik életüket áldozták Magyarországért.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email