22_03_29_erdmost_nincskep

Nem mi öltük meg Mustár ezredest – ezt játsszuk, ha együtt a család

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem mi öltük meg Mustár ezredest – ezt játsszuk, ha együtt a család

A virtuális világ térhódításával egyre kevesebb időt töltünk vele, nálunk azonban több évtizedes hagyomány, hogy karácsonykor – egymás megajándékozásán túl – minden évben új társasjátékkal bővül a gyűjtemény. A következő hetekben cikksorozatban mutatjuk be az otthon „nélkülözhetetlen” verziókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Három különböző tematika szerint igyekszem bemutatni szubjektív listámat. Elsőként a klasszikus értelemben vett táblás társasjátékokról, majd a csupán papírt és ceruzát igénylő, végül a kártya- és kockajátékokról lesz szó.

Azt hiszem, bátran kijelenthetem, a társasjátékok alapja, ami szinte minden háztartásban megtalálható, az Activity. A mutogatós, rajzolgatós, szavakkal körbeírós játék minden társaság hangulatát fel tudja dobni, játékmenete egyszerű és könnyen érthető, hátránya, hogy viszonylag nagy és páros számú társaság szükséges a dinamikus játékmenethez.

Hasonlóan mindennapi játék a Monopoly és a Gazdálkodj Okosan, amelyek játékmenete szinte megegyezik és remek stratégiákat dolgozhatunk ki azért, hogy ellenfeleinket a csőd szélére juttassuk. De azért mindkét játékkal vigyázni kell, mert egy-egy parti után a családi kapcsolatok is meginoghatnak, miután testvérünknek körről körre vagyonokat fizetünk ki.

Aztán ott vannak a kvízjátékok, mint a Honfoglaló vagy a Kérdezz! Felelek, melyek igazi műveltségi vetélkedőkké válhatnak. Bár előbbi esetében a játékosok száma erősen korlátozott (háromban van maximalizálva), utóbbi minden korosztálynak ajánlott, hiszen a mesehőstől az évszámig különféle kategóriákban mutathatjuk meg tudásunkat. 

Bűnügyi játékból is széles a paletta, a Cluedóban akár saját magunkról kell bizonyítanunk, nem mi öltük meg Mustár ezredest egy baltával a hallban. A Tabuban azt mutathatjuk meg, társunk rá tud-e jönni az általunk gondolt szóra, miközben annak legjellemzőbb tulajdonságairól nem beszélhetünk.

Aztán ott vannak a különböző stratégiai játékok, mint például a Catan telepesei, ahol az ellenfelek birodalmait kijátszva kell felépítenünk saját területeinket. Vagy a Scrabble, amelynek csak a szókincsünk szabhat határt. Örök klasszikus a Ki nevet a végén?, ahogy a statikai játék, a Jenga is képes még lázba hozni gyereket és felnőttet egyaránt.

Van olyan tinédzser, aki ne tudna mondjuk unózni vagy solozni? Aligha. Ahogy az akasztófát, a barkochbát vagy az ország-várost is rengetegen ismerik, de az okostelefonok világában már inkább a kütyünkön pókerezünk, mint élőben. Pedig rikikizhetnénk, römizhetnénk vagy kockapókerezhetnénk is. 

Na de majd most! A sorozat többi részében konkrét társasjátékokat mutatunk be, hátha az olvasók is kedvet kapnak, hogy egy-egy közös családi játék erejéig elszakadjanak a virtuális világtól.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email