nőkönyvtárPixabay

Eljött a hét, amikor felemelt fejjel térhetnek vissza a hanyag könyvkölcsönzők

nőkönyvtárPixabay

Eljött a hét, amikor felemelt fejjel térhetnek vissza a hanyag könyvkölcsönzők

Ismét Országos Könyvtári Napok, sok jó programmal és a megbocsátás hetével.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Elérkeztek a hűvös, esős, szeles napok, és az idő ősziesre fordultával a kültéri rendezvényeket felváltják a benti programok. Szerencsére  van miből válogatni: most a könyvtár októberi eseményeit gyűjtöttük össze Önöknek, Nida Judit igazgatóhelyettes segítségével.

Október első hetében az Országos Könyvtári Napok keretében több meglepetéssel is várják olvasóikat. „Ez nálunk a megbocsátás hete: késedelmi díj nélkül vesszük vissza a lejárt kölcsönzésű könyveket minden részlegünkben. Sokan éltek, élnek ezzel a lehetőséggel idén is” – mondta Judit, hangsúlyozva: a könyvtárnak nagyon fontos, hogy visszakerüljenek a kivett könyvek, hiszen sok korábban kiadott darab ma már nem beszerezhető. Az elveszített könyvért tehát nem jelent kárpótlást, ha az olvasó kifizeti az árát.

„Örülünk minden könyvnek, amit ezen a héten visszahoznak hozzánk. Senkinek nem kell tartania negatív reakciótól, mi tényleg boldogok vagyunk ilyenkor” – magyarázta Judit mosolyogva. Vigye hát vissza Ön is nyugodtan fél éve sutban porosodó könyvtári könyvet, és pironkodás helyett gondoljon indkább arra, hogy sok más olvasónak szerezhet vele örömet, hiszen mostantól kikölcsönözhetővé válik a példány.

Az Országos Könyvtári Napok keretében játékokkal, zsákbamacskával és versekkel is várják a betérőket. Természetesen az író-olvasó találkozó sem maradhat el: Budai Lotti látogat el a felnőttkönyvtárba október 2-án 17 órától. Budai Lotti ír romantikus regényeket (amelyek nagyon népszerűek a könyvtár olvasóinak körében is) és művelődéstörténeti jellegű könyveket is, amelyek középpontjában női sorsok, életutak állnak.

Október 5-én, szombaton, családi napot tartanak a gyermek- és felnőttkönyvtárban. Régen ezek a rendezvények nagyon kedveltek voltak, a Covid azonban véget vetett a játékos, sokféle szórakozást tartogató családi napoknak. Most újraindult ez a régi kezdeményedés. Délután egy és öt óra között várják a szülőket, nagyikat és a gyerekeket erre a játékos délutánra.

„A családi napnak lesz olyan állomása, amelyik kapcsolódik a könyvekhez, de lesz mini állatkert, kézműveskedés, arcfestés és csillámtetoválás is. A rendezvény ingyenes, szeretettel várunk mindenkit erre az alkalomra és a délután fél ötkor kezdődő  jazzkoncertre is, amin Rodek Balázs és Bögöthy Ádám lép fel.”

A nyári szünet után újraindulnak a nyelvi klubok. Aki szívesen beszélgetne német nyelven, azt október 8-án, 17 órakor várják a felnőttkönyvtárban. Az angol nyelvi klub következő találkozója október 15-én, majd 29-én lesz, 18:30-tól. Mint Judit hangsúlyozta, ezek nem nyelvórák, hanem vezetett beszélgetések különféle témában, más-más nyelvi szinten álló emberek között.

Ezek a kiscsoportos alkalmak ingyenesek, bármikor csatlakozhat az, aki szívesen gyakorolná a német és az angol nyelvet.

Októberben több gyermekprogramot is szervez a könyvtár. Ezek olyannyira népszerűek, hogy a meghirdetést követően be is teltek. M. Kácsor Zoltán, a Zabaszauruszok írója jön el az iskolásokhoz, emellett őszi foglalkozásokat tartanak ovis és kisiskolás csoportoknak.  „A gyermekkönyvtárosok folyamatosan szerveznek ilyen alkalmakat, amelyek olyan népszerűek, hogy már a februári helyeket is kezdik betölteni. Szeretnénk bővíteni a foglalkozások körét, de ez nem egyszerű, hiszen egyetlen helyiségünk van, ahol ezeket meg tudjuk rendezni” – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A felnőtteket egy jazz-programra várják október 17-én, 18 órától. A könyvtár a Lukin zeneiskolával együttműködve korábban elindította a Lookin Jazz-sorozatot. Beszélgetéseket, koncerteket szerveznek az érdeklődőknek. 17-én Bögöthy Ádám beszélget majd Szabó Vincenttel, a Lukin tanárával.

„A Lookin Jazz keretében tartunk egy kreatív műhely napot is, október 30-án. Ádám két nyáron szervezett már művészeti tábort a zenei könyvtár épületében. Ehhez kapcsolódva tartja ezt az őszi alkalmat, ahol különféle művészeti ágakkal ismerkedhetnek meg a gyerekek”.

Aki többet szeretne tudni a könyvtári programokról, látogasson el az intézmény weboldalára.

Fotó: Freepik, Pixabay, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email