nyomozok_fortepan_2

Sokat elárul egy társadalomról, hogy milyen bűnözői vannak

nyomozok_fortepan_2

Sokat elárul egy társadalomról, hogy milyen bűnözői vannak

Tizenkilencedik századi magyar bűnesetekről tart előadást Csapó Csaba, történész szeptember 18-án a Szepes Gyula Művelődési Központban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rózsa Sándor és az alföldi betyárok, a Papakoszta vezette kasszafúró banda, és minden bizonnyal sok más korabeli bűnöző és bűncselekmény is szóba kerül majd azon az előadáson, amire az érdi művelődési központ: „Idősen, aktívan Érden” elnevezésű programsorozatának keretében kerül sor szeptember 18-án, szerdán délután 14 órai kezdettel.

Az izgalmasnak ígérkező előadás kapcsán megkerestük Csapó Csaba történészt, hogy megtudjuk, mire számíthat, aki ellátogat a szerdai eseményre.

„A magyar társadalomnak egy olyan szeletéről, olyan emberekről lesz szó, akiknek a gondolkodása önmagában is érdekes, ugyanakkor a társadalomról is sokat elárul, hogy milyen bűnözői vannak, hogyan nőnek ki a földből, és mi lesz velük, vagyis az állam hogyan viszonyul hozzájuk, meg egyáltalán magához a bűnhöz”

– fogalmazott, egyúttal hozzátette, elsősorban a városi bűnözésről szeretne beszélni, egész konkrétan a XIX. század végére világvárosi státuszba emelkedett Budapestről.

Elárulta, mivel a bűnüldözés akkor még egészen más szinten állt, mint manapság: nem volt ujjlenyomat, nem volt fényképes körözés, csupán tárgyi bizonyítékokkal vagy személyes felismeréssel, illetve tanúvallomással lehetett valakire rábizonyítani bármit, ezért a rendőrség munkája is igen érdekesen zajlott akkoriban.

Ez persze csak néhány kiragadott részlet. Ha arra is kíváncsi, hogy kegyetlen erőszaktevők voltak-e a betyárok, vagy miért tagadott ki valakit a falu közössége, esetleg bűn-e templomban káromkodni, akkor hallgassa meg a Csapó Csaba történésszel készült teljes interjút.

Vagy pedig látogasson el szeptember 18-án, szerdán a Szepes Gyula Művelődési Központba. Az előadáson a részvétel az érdi 65 év felettieknek ingyenes.

Csapó Csabától egyébként azt is megtudtuk, hogy októberben szintén tart egy előadást a Szepesben, ami – az ezúttal csak szőrmentén említett – betyárokról szól majd.

Címlapkép: Fortepan/Lenkey Márton belső kép: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email