barany_t_rezia_kiallitas

Bitumenbe öntött szépségektől hemzseg a galéria

barany_t_rezia_kiallitas

Bitumenbe öntött szépségektől hemzseg a galéria

Az emberi szépség időtlensége ihlette meg Bárány T. Rézia képzőművészt, akinek Idolok című kiállítása már látható az Érdi Galériában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szeptember 21-éig tekinthetjük meg Bárány T. Rézia műveit az Érdi Galéria nyitvatartási idejében, ami a pattintott kőkorszak, valamint korunk emberének szépségeszményét próbálja meg közös nevezőre hozni.

„Jelen sorozat témája az emberi test ősi megjelenítési formáival, archaikus emberi formákkal a szépség időtlenségének megmutatása. Az őskori emberi alakok és a mai kor idoljainak leképezése mai technikákkal, az általam alkalmazott anyagok lehetőségeinek kihasználásával”

– olvashatjuk a tárlat beharangozójában, amit az alkotó az Érd FM-nek adott interjúban is megerősített.

Mint fogalmazott, a szépség minden korban más, így a pattintott kőkorszakban is. Akkor elsősorban a termékenység bemutatása volt a szépségideál, az olyan női alakok, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy gyermeket szüljenek. Tehát a nagy csípő, a nagy fenék, a meglehetősen erős idomok és nemi jellegek.

A paleolitikum korából származó, világhírű Willendorfi vénusz nevű szobor például nagyszerűen bemutatja ezt az ősi szépségideált.

Manapság viszont egészen mást tartunk szépnek. A vékony lányokat és esetleg a nagy melleket, de semmiképpen sem a vastag csípőt, tette hozzá.

Műveit azonban nemcsak a témaválasztás, hanem a felhasznált anyagok is különlegessé teszik. Hiszen a képzőművészetben hagyományosnak tekinthető festék vagy ceruza mellett egy ipari anyagot, a bitumenből származó, úgynevezett bitugélt is segítségül hívja, amikor alkot.

Bárány T. Rézia: Idolok című tárlata szeptember 21-éig tekinthető meg az Érdi Galéria földszinti kiállítóterében.

A művésznővel készült teljes beszélgetést pedig alább tudják meghallgatni.

Címlap és belső képek: ÉrdMost/Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email