iskola_rendorseg_gyerek

Most még jobban vigyáznunk kell a gyerekekre

iskola_rendorseg_gyerek

Most még jobban vigyáznunk kell a gyerekekre

A közlekedő gyermekek biztonságára figyelmeztet a rendőrség az iskolakezdés kapcsán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Odakint tombol a nyár, mintha sose akarna véget érni. Nehéz elhinni, hogy eljött a szeptember, vége a vakációnak, és búcsút inthetünk a lassan induló reggeleknek, nyugis, különóráktól mentes nappaloknak, későnfekvős, laza estéknek.

Pár napja még üresek voltak a kora reggeli utcák, ma viszont már fél hétkor megjelentek az első, ünneplőbe öltözött diákok, fél nyolckor pedig csúcsra kapcsolt a forgalom: a kicsiket autóval vitték az évnyitóra, míg a nagyobbak a buszmegállókban várakoztak, vagy gyalog siettek a suliba.

Délután pedig kiözönlenek az iskolákból. Hazafelé sietnek, vagy az osztálytársakkal fagyiznak, bringára ülnek vagy buszra. Szaladnak át a zebrán, lelépnek az úttestre, kevésbé néznek körül – máshol van a figyelem fókusza, és egyáltalán: nem könnyű átállni a szabad, lassú nyár után a rohanós őszbe, ahol mindenki siet, és hirtelen jóval több autó van az utakon, főleg a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában, azaz akkor, amikor a gyerekek is úton vannak.

Nem véletlen, hogy a rendőrség tapasztalatai alapján a gyermekek a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek, amelyre „Iskolapélda” elnevezésű akciójukkal is szeretnék felhívni a figyelmet.

Minden sofőr számára a legfontosabb szabály: „Vigyázat! Gyerekek!”

„Tudomásul kell venni, hogy a gyerekek másként gondolkodnak, mint a felnőttek. Másként látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, és nincs ez másként a közúti közlekedésben sem.

A gyermekek közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy-egy érdekesnek tartott tárgy, vagy esemény, esetleg egy-egy zenébe belemerülve közlekednek.

Ekkor a biztonságérzetük teljesen megszűnhet, a külvilágot kizárva pedig minden külső inger nélkül maradnak” – emeli ki közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság, hangsúlyozva:

Fontos, hogy az autósok az iskolák közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjenek. Zebrához közeledve már távolabb kezdjék meg a lassítást, növelve az úttesten áthaladni szándékozó gyermekek biztonságérzetét.

A tanítási nap kezdetén és végén a sulik közelében torlódások lehetnek, és ezek további kockázatokat jelentenek a gyerekek számára. Az autósoknak számítaniuk kell arra, hogy a gyermekek ilyenkor váratlanul is megjelenhetnek az úttesten.

Természetesen nemcsak a közlekedőnek, hanem a szülőnek is tennie kell a gyermeke biztonságáért: ha a kisdiák gyalog vagy busszal, vonattal jár iskolába, előzetesen meg vele ismertetni az adott útvonalat, és alaposan be kell gyakoroltatni a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen fogásokat. Ennek legjobb módja, ha a szülők a gyermekkel együtt járják be az iskolába vezető utat.

Ha a diák kerékpárral, rollerrel jár iskolába, csak akkor mehet önállóan, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes a járművel biztonságosan közlekedni. Bár nálunk még nem kötelező, kifejezetten ajánlott, hogy a kerékpározó gyerek viseljen fejvédőt.

A rendőrség és a polgárőrség emberei szeptemberben reggel és délután szolgálatot teljesítenek azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt.

fotó: freepik.com / ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email