orvosPixabay

Távozó orvosok, bizonytalan betegek

orvosPixabay

Távozó orvosok, bizonytalan betegek

Három érdi háziorvos is búcsúzik, vannak, akik a körzet megszűntetésétől félnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Évről évre emelkedik a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon: egy felmérés szerint 2024. januárjában a 6434 háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi praxisból 826 betöltetlen volt.

Érden is romlik az arány, sajnos, hiszen – és ilyen még nem volt – három érdi háziorvos is búcsúzik betegeitől a közeljövőben: dr. Beta Borbála (10-es körzet, Kossuth Lajos utcai rendelő), dr. Antunovits Helga (21-es körzet, Bajcsy-Zsilinszky út 143.) és dr. Horváth Ildikó (14-es körzet, szintén a Bajcsy úti rendelő).

„A háziorvosok nem kötelesek indokolni, miért kívánnak megválni a körzetüktől, de értesüléseink szerint az lehet az oka, hogy az új ügyeleti rendszer, valamint a napi 8 óra rendelkezésre állás kötelezettsége túl nagy terhet ró rájuk. Főleg az idősebb háziorvosokra” – mondta érdeklődésünkre László Ferenc, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője, aki hangsúlyozta: most először fordul elő, hogy egyszerre három háziorvos is távozik.

Sok páciensben felmerül ilyenkor a kérdés: mi lesz, ha elmegy az orvosa?

„Antunovits Helgának sikerült értékesítenie a körzetére vonatkozó praxisjogát. Beta doktornő utódja is megvan, így megoldódik a betegek ellátása. Horváth doktornő körzetével vannak nehézségek: a doktornő 2024. januárjában mondta fel a körzetét, a felmondási idő hat hónap volt. Július végén lejárt ez az időszak, és mivel még nincs másik orvos a praxisára, bevállalt még egy hónapot. Így szeptember elsejétől kell majd gondoskodnunk a helyettesítéséről. Ez nem egyszerű feladat, hiszen kevés az orvos, de azon vagyunk, hogy megoldjuk ezt a helyzetet” – jegyezte meg László Ferenc.

Attól nem kell tartani, hogy az önkormányzat megszünteti a szóban forgó 14-es háziorvosi körzetet. Sem szándéka, sem joga nincs ehhez, ugyanis a körzetalakítás joga az önkormányzatoktól átkerült az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ).

Szóval minden körzet marad, ahol pedig nincs orvos, ott helyettesítéssel oldják meg, hogy legyen rendelés.

Sokan nem tudják – és miért is tudnák –, hogy kinek is a dolga a házi-, gyermek- vagy fogorvosi körzeti praxis betöltése.

Érdemes erre kitérni pár mondatban, már csak azért is, hogy ne fordulhasson elő az, ami Beta doktornővel: az érdi körzeti orvos fülébe mindenféle rémhír jutott vissza arról, hogy megszűnik a körzete, miután már nem ő látja el a háziorvosi feladatokat.

A doktornő a betegeinek címzett nyílt levélben válaszolt az aggodalmakra. Mint írta, a helyére dr. Margitics Gábor várható, aki szeptemberben helyettesítőként, később pedig teljes rendelési időben várja majd a betegeket.

És most nézzük, mi a menete a megüresedő praxis betöltésének.

Mikor egy orvos meg kíván válni a praxisjogától, először is meghirdeti azt, természetesen pénzért.

Azért pénzért, mert a praxisjog személyhez kötött, vagyoni értékű jog, tehát az orvos annak idején jellemzően több millió forintot fizetett a saját adózott jövedelméből, hogy egyáltalán elkezdhessen dolgozni. Egy érdi háziorvos az ÉrdMostnak elmondta: 2010-ben az érdi praxisjogok 2-5 millió forint körül mozogtak, ami összevetve az akkori medián jövedelemmel, igen számottevő összeg.

Mivel a háziorvosi szakma napjainkban népszerűtlenebb, mint valaha, ezt a pénzt jó eséllyel nem sikerül a háziorvosnak visszakapnia.

Így aztán, ha nincs jelentkező, ingyen is megválhat a praxis jogától. Ez azért általában sikerülni szokott, ha nem is azonnal. De ha mégsem, és letelik az orvos felmondási ideje, és távozik, az önkormányzatnak kell gondoskodnia a betegek ellátásáról.

De hogyan?  Egyrészt helyettesítéssel. Másrészt meghirdeti a praxist, és ha telik a büdzséből, akár előnyöket is biztosíthat a jelentkezőknek. Az OKFŐ honlapján momentán 190 praxishirdetés van, és ezek között találtunk olyat, ahol az önkormányzat 15 millió forint azonnali, egyszeri, vissza nem térítendő juttatást biztosít a praxis elnyerőjének.

Ezt persze nem minden önkormányzat tudja vállalni.

Az állam is motiválni szeretné azokat, akik hosszú ideje megüresedett praxist vesznek át. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására pályázatot írt ki, minimum összege 12 millió, maximum összege 20 millió forint.

A Tolna vármegyei Tamásiban például több mint 60 hónapja nincs rendelés a 3-as körzetben, ott már megpályázható ez az összeg. Ezen felül a tamási önkormányzat ingyenes szolgálati lakást/házat biztosít az új orvosnak, és még a rendelő rezsijének felét is átvállalja – mégis betöltetlen a körzet.

Ennek oka minden bizonnyal a már említett orvoshiányban keresendő – megoldása pedig láthatóan nem az önkormányzatokon múlik, hiszen ha a több tízmilliós juttatás, a szolgálati lakás és a rezsiátvállalás sem motiváló erő, ott már nagy gondok vannak.

Remélhetőleg Érd nem kerül fel a háziorvosokat huzamosabban nélkülöző települések listájára. Bizakodásra ad okot, hogy a háromból két körzet már új orvosra talált. És bízzunk abban is, hogy több orvos nem kíván lemondani érdi körzeti orvosi praxisáról.

Kerestük a Magyar Orvosi Kamarát is a betöltetetlen praxisok ügyében, amint válaszolnak levelünkre, közzétesszük.

Fotó: Pixabay, Freepiek

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email