Elvira_Bakos József

Szokatlan dolgok történnek az Elvira majorban

Elvira_Bakos József

Szokatlan dolgok történnek az Elvira majorban

A hűtőház bezárása miatt sokan aggódnak, ezért megkérdeztük az érdi telephely új vezetőjét, Bakos József Lászlót.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd lakói megrezzennek, ha az Elvira major tájékán szokatlan dolgok történnek, így a gyümölcsvásárlási lehetőség megszűnését földmozgásként érzékelték. Pláne, hogy aki nyáron a kísérleti telephelyen szedte a cseresznyét, és beszélgetésbe elegyedett a dolgozókkal, helyzetüket illetően bizonytalan, elzárkózó válaszokat kapott. Nem tudták, mi lesz velük, hogyan érinti őket az a 2024 januárjától tartó átszervezés, melynek keretében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalatait egy cégcsoportba rendezték. Egy ernyő alá került összesen hat mezőgazdasági ágazat kutatási tevékenysége, köztük a „gyümölcs kertészet” néven futó szakterület is, melynek egyik telephelye az érdi Elvira major. Az integráció indoklása a MATE honlapján erősen piaci megközelítést jelez:

„Vállalataink egyesítésével úgy véljük, hogy növelhetjük a hatékonyságot, előmozdíthatjuk az innovációt és mindannyiunk számára szilárdabb és fenntarthatóbb jövőt teremthetünk. Úgy értékeljük, hogy így fordíthatjuk hasznunkra a méretgazdaságossági előnyöket, indíthatjuk meg az üzleti diverzifikációt, szerezhetünk növekvő piaci részesedést és férhetünk hozzá új piacokhoz itthon és a világban egyaránt.”

A gazdaságosság szempontjának erősödését jelzi az is, hogy míg az Elvira majorhoz tartozó hűtőházat, ahol az érdiek előszeretettel vásároltak gyümölcsöt, mézet, lekvárokat, a nonprofit MKSZN Kft. üzemeltette, januártól azonban ezt a tevékenységet is a for profit, vagyis eredményorientált MATE Agrárcsoport Kft. vette át. A gazdasági társaság fenntartásában működik a gyümölcsültetvények jó része és a szántóföldi területek, vagyis minden, ami nem a csonthéjasokkal folytatott kísérleteket végző kutatóintézethez tartozik.

„A tulajdonosunk azért döntött az átszervezés mellett, hogy átláthatóbb, a fejlesztési forrásokat hatékonyan bevonni képes szervezeti struktúra jöjjön létre – erősíti meg Bakos József László telephelyvezető. – A hűtőház idén szeptemberig még a régi keretek közt üzemelt, a régi vezetőkkel – akik egyébként nem tartoztak az MKSZN Kft.-hez. Azért, hogy viszonylag fennakadásmentes legyen az átállás, idén nyáron még nem változtattunk ezen. Mivel a gyümölcstermesztés nagyjából véget ért szeptember végén, bezártunk, hogy legyen idő felkészülni a következő évre, és tavaszig befejezni az átszervezéssel járó változtatásokat. Terveink szerint saját termékeinket fogjuk árusítani, a partnereinktől beszerzett zöldség-gyümölccsel kiegészítve.

A működési modell kidolgozása folyamatban van – folytatja Bakos József. – További jó hír az érdiek számára, hogy október elején benyújtottuk a hűtőház fejlesztését irányzó pályázatunkat, így elősegítve – az egyébként sajnos felújításra szoruló – hűtőház további működését. A MATE Agrárcsoport a felbecsülhetetlen értékű szakértelemmel nemesített és termesztett gyümölcsök és oltványok piaci pozícióját kívánja szilárdítani. Jelenleg azon dolgozunk, hogy termékeinket modernebb, szélesebb igény kielégítésére alkalmas módon tudjunk értékesíteni, mind a hűtőházban, mind a faiskolai árudában. A faiskola új arculatot kap, és az Elvira major kertészeti ágazati központként szerepel a középtávú terveinkben.

A hűtőházban ugyan egész télen lehetett korábban almát és körtét vásárolni, de ezek kívülről hozott termékek voltak, és a téli szezont, mint üzleti lehetőséget már nem hagyták meg a korábbi üzemeltetőnek, tette hozzá a telepvezető. Ezt a telet tehát az Elvira nélkül kell átvészelnünk.

Megkérdeztük Bakos József Lászlót, hogy az Elvirához hű vásárlóknak kell-e majd áremelkedésre számítaniuk amiatt, hogy nonprofitból for profitra változott az üzemeltető cég üzletpolitikája.

„Az árat mindig számos tényező befolyásolja. A mi esetünkben, az ellátási lánc rövidsége, tehát, az, hogy a gyümölcsösből egyenesen a hűtőházba kerül a termés, illetve a közvetlen értékesítés kedvezőbb árat tesz lehetővé. Tehát, ha a kajszi termesztése jövőre jól sikerül, és mondjuk máshol az országban nem annyira, akkor valószínűleg nem adjuk túl olcsón. Mint mindenki, aki gyümölcstermesztéssel foglalkozik, mi sem a kiskereskedelemre építünk. Bár tartottunk szedd magad cseresznye-meggy akciót, de az igazán nagy mennyiséget ipari felhasználásra vásárolták meg a partnereink.”

Bár az Elvira területén elkülönül a kutató és a termelő részleg, mindegyik területen nagy mennyiségben terem gyümölcs. A kísérleti telep fáinak termése sok éven át kárba veszett, a szedd magad akciók azonban nagyon sikeresek lettek a lakosság körében. Megkérdeztük a telepvezetőt, hogy a jövőben a kutató részlegnél keletkezett termést közösen fogják-e árusítani, vagy, mint idén, külön-külön?

„Mindenképp az együttműködésben látjuk a jövőt. Mint minden változás, ez is felvet kérdéseket, de a cél nem lehet más, mint a tulajdonosi érdekek közös, hatékony képviselete. Az erőforrásainkat közösen tervezve, egymásra utalva, partnerségben működhetünk jól a vevőink kiszolgálása érdekében. Számunkra egyértelmű cél, hogy eredményt termeljünk – szögezi le Bakos József László -, és ezzel hosszú távon hozzá tudunk járulni az oktatási tevékenység színvonalához is.”

Ha árusítás nincs is most a hűtőházban, érdemes az Elvira major felé kanyarodni, hiszen a saját termékek értékesítése folyamatos. Az elkövetkező hetekben gesztenyét lehet vásárolni. Akit érdekel a lehetőség (3000 ft/kg), az érdeklődjön az alábbi telefonszámon: +36 70 3625551.

Bár az Elvira majorért aggódók arra is felfigyeltek, hogy nemrég több száz facsemetét selejteztek ki, ez csupán azzal függ össze, hogy kellett a hely az új facsemetéknek. Jövő héttől már lehet itt vásárolni kiváló minőségű hazai nemesítésű csonthéjas, héjas valamint almatermésű gyümölcs oltványokat, dísznövényeket, valamint bogyós gyümölcsük szaporítóanyagát.

(Elérhetőségek itt.)

Fotó: Czere Bálint; Elvira-major

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email