_DSC3026 (1)

Geszti Eszti sokakat elcsábított ma a főtéri gasztrofesztiválról

_DSC3026 (1)

Geszti Eszti sokakat elcsábított ma a főtéri gasztrofesztiválról

Talán sosem láttak még ennyi kisgyerekes családot az agg Wimpffen kúria falai.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A földrajztudomány házából családi élményközpont lett egy napra a Magyar Földrajzi Múzeum. A gesztenyekavalkádot tavaly rendezték meg először a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, ugyanígy, ahogyan most, a főtéri sör- és gasztrofesztivállal egy napon, és idén még sokkal többen jöttek el, mint tavaly. Ebben alighanem az is közrejátszott, hogy Geszti Eszti, a gesztenyekisasszony rangos múzeumigazgatói társaságban körbesétált a bódék és sörpadok között, és szórólapokat osztogatva hívta fel magára a figyelmet. Így aztán jó néhány kisgyerekes család egy idő után a főtéri sörkavalkád helyett inkább az ő társaságát választotta.

Geszti Esztit imádták a gyerekek

Geszti Eszti igencsak kitett magáért, a gyerekek találtak bőven kihívást a különböző eszességi és ügyességi feladatok megoldása közben, a legkisebbek a gesztenye kabátjáról hallgathattak mesét. A napsütéses délután sokakat az udvaron marasztalt, és a gesztenyefocitól a célba dobásig számos jó mulatságot találtak maguknak. Sok izgalmat kínáltak a múzeum belső terei is, ahol a nagyobb gyerekek és a szülők közül sokan a múzeum kiállításainak anyagát böngészték.

A gesztenyés ötlet kézenfekvő volt a múzeum munkatársaitól, hiszen a kúria kertjében a százéves vadgesztenyefákkal hitelesen képviseli az ősz tüskés héjú hírnökét, sőt, két fiatal szelídgesztenyefa is növöget az udvaron. Volt tehát bőven alapanyag, hogy némi segítséggel mindenki elkészíthesse a maga bólogató gesztenyemadarát.

„Az október kiszámíthatatlan, ezért a programok egy részét bevittük – mondja Fekete-Mácsai Anetta, a múzeum igazgatója. – A feladatokat különböző épületrészekben helyeztük el, így a legelszántabbaknak, akik a legtöbbet szeretnék teljesíteni, muszáj körbejárniuk. Meggyőződésem, hogy sokan azok közül, akik ma itt voltak, és érdeklődve körbenéztek, még sosem jártak a múzeumban. Egy ilyen rendezvénnyel tehát el tudjuk érni, hogy az emberek megtapasztalják, a múzeum nem valami poros tárgyakkal telezsúfolt unalmas hely, hogy múzeumban lenni jó. Van sok program, érdemes ide bejönni.”

A vadgesztenye-mosószer készítésének rejtelmei

A programok egy részét ráadásul koprodukcióban kínálta a múzeum meghívott vendégeivel. Az Érdi Kertbarát Kör önkéntesei ritka gyógynövényekből, valamint az ősz különlegesebb, ritkán látott terméseiből tartottak bemutatót. Megtudtam például, hogy negyedbe vágott és meghámozott vadgesztenyéből áztatással mosószert lehet készíteni.

„A kertbarátokat tavaly hívtuk meg először – meséli az igazgató asszony. – Idén pedig ők hívtak minket, hogy jönnének, és hoznák az Éltető Értékeink nevű civilszervezetet is. Látszik, hogy gazdagodik a programunk, egyre inkább kinövi magát.”

Egyedül a sült gesztenye illatát hiányoltuk fájón a múzeumkertből. Anetta bánatosan mondja, hogy nem sikerült olyan gesztenyesütő vállalkozót találni, akivel sikerült volna megegyezni, de jövő évben újra megpróbálják.

November 9-ére ismét érdemes beírni a Földrajzi Múzeumot a családi naptárba, mert az érdi kincses kiállításhoz hasonlóan izgalmas interaktív programokat szerveznek: jön kovács, amatőr régész csapat, lesznek tárlatvezetések, és végre levetítik azt a filmet, amely az országos jelentőségű érdi lelet régészeti feltárásáról készült.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email