_DSC1870

Eljött a nap, amikor az iskolában bringázhattak a gyerekek

_DSC1870

Eljött a nap, amikor az iskolában bringázhattak a gyerekek

A Teleki iskola felsős diákjai egy izgalmas, szemléletformáló programon vehettek részt, amellyel a felelősségteljes életvitelre hívták fel a fiatalok figyelmét a szervezők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Teleki Sámuel Általános Iskola is csatlakozott az Állatvédelmi Témahéthez, amely szeptember 30-án vette kezdetét. A suli szerdán egy olyan programot szervezett a felsősöknek, amely túlmutat a házi kedvenceken, hiszen fontos, hogy nemcsak az állatokra, hanem saját magukra is vigyázniuk kell  – árulta el a program kapcsán Horváthné Erdős Virág pedagógus, a rendezvény egyik szervezője.

„Az állatok védelme mellett többek között fontosnak tartottuk a közlekedés témakörét is, hiszen a tanév elején érdemes foglalkozni azokkal a viselkedésbeli dolgokkal, amire jó ha felhívjuk a fiatalok figyelmét. Egészségügyi témát is tartalmazott a program, amire a kamaszodó diákoknak az előttük álló években szüksége lesz”

– árulta el Virág, valamint hozzátette, hogy a közlekedés terén azért is fontos az edukálás, mert az iskolába a környékről sok gyerek kerékpárral vagy épp rollerrel érkezik.

A KRESZ parkban kerékpáros feladatok várták a felsősöket

A „Tudj többet, élj jobban” elnevezésű egész napos programot a Kulturált Közlekedésért Alapítvány hozta el az iskolába, ahol hat állomást járhattak végig az osztályok, minden egyes helyszínen más-más téma várta a csoportokat.

Az egyik állomáson Dr. Garamvölgyi László fogadta a gyereket, aki az Országos Rendőr-főkapitányság első szóvivőjeként vált országosan ismertté, jelenleg pedig a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatójaként dolgozik, így a baleset- és bűnmegelőzés terén sok érdekességet hallgathattak meg a tanulók a rendhagyó óra keretében.

Garamvölgyi László tart előadást a gyerekeknek

Garamvölgyi szerint a kamaszok sok információval rendelkeznek, azonban a legfontosabb az, hogy a megszerzett ismereteiket alkalmazni is tudják.

„Már 4 éves korban el kell kezdeni az életkor-specifikus oktatást, hozzávetőleg tíz év kell ahhoz, hogy ezeket az ismereteket készség szinten tudják alkalmazni. Ha ez megvalósul, jó esély van arra, hogy a gyerek nem lesz se bűncselekmény, sem baleset áldozata, továbbá jogkövető tagja lesz a társadalomnak”

– hangsúlyozta a szakember.

Az állomások között volt, ahol pénzügyi ismereteiket bővíthették a gyerekek, máshol szakember segítségével az újraélesztést is elsajátíthatták, de a felelős állattartás keretében szó esett arról is, hogy miként kell közlekedni a kutyákkal sétáltatás közben.

A kutyás bemutatónak is nagy sikere volt

A folyosón – két állomás között – néhány hetedikes tanuló mesélt az élményekről, látszott rajtuk, mennyire tetszik nekik a program. Dávid például szívesen hallgatta a kutyatartásról szóló előadást, ahol kutyás bemutató is volt, de a közlekedési táblákat ismertető programnak is örült, ezzel pedig Gréta és Kamilla is egyetértett.

Hasznosnak találták a szexuális felvilágosítást is, hiszen ahogy Gréta fogalmazott: az ember jobb, ha korán képbe kerül néhány dologgal kapcsolatban, hiszen később ezek birtokában jobban el tudja majd dönteni azt, hogy mi a helyes és mi nem, tekintettel a betegségekre, a nem kívánt terhességre.

Mindig lehet valami újat tanulni a közlekedési táblákról

A nap végén a tanulók ajándékot kaptak: egy láthatósági hátizsákkal és néhány, a biztonságos közlekedést segítő eszközökkel lettek gazdagabbak. Ezeknek később jó hasznát vehetik majd, amikor éppen a kutyát sétáltatják, vagy akár a barátokkal kerékpároznak.

Horváthné Erdős Virágtól megtudtuk azt is, hogy az Állatvédelmi Témahét kapcsán gyűjtés is zajlik az intézményben. A gyerekek olyan adományokat vihetnek az iskolába, amelyekkel az állatoknak tudnak segíteni, legyen az pokróc, konzerv vagy táp. Az összegyűlt felajánlásokat az érdi állatvédő szervezeteknek juttatják majd el – tette hozzá az iskola pedagógusa.

fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email