BalazsdenesterCZB

Balázs Dénesről neveznek el teret a Sárd utcában

BalazsdenesterCZB

Balázs Dénesről neveznek el teret a Sárd utcában

A múzeumalapító könyvei pedig felkerülnek a múzeum oldalára, ahol ingyenesen olvashatjuk őket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Száz esztendeje született Balázs Dénes, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítója, aki kitartóan küzdött azért, hogy létrejöhessen egy olyan múzeum, ami a magyar utazók, földrajzi felfedezők és kutatók anyagait mutatja be, amely folyamatosan gyarapítja gyűjteményét, tudományosan feldolgozza, és közérthető módon megismerteti a nagyközönséggel. Bár rengeteg nehézségbe ütközött, az ő szótárában nem a lehetetlen szerepelt, hanem a csakazértis.

Balázs Dénes szobra a Földrajzi Múzeum kertjében

Valóra váltani a lehetetlent

„A közösség érdekeit tekintette elsődlegesnek, és a személyes kényelmét, illetve az egyéni megfontolásokat mindig háttérbe szorította. Nagyon szerényen, egyszerűen élt, sokszor nyomorúságos körülmények között. Volt, aki szánalmat érzett iránta, volt, aki gúnyolta is ezért.

Az ikonikus piros hátizsák

Nem kapott állami napidíjakat, kitüntetést, ösztöndíjat – semmit.  De bebizonyította: meg lehet valósítani azt is, amit más lehetetlennek gondol, valóra lehet váltani azokat az ábrándokat, amelyek lehetetlennek tűnnek, és mérhetetlenül nagy szellemi örökséget hagyott ránk.”

Kubassek János személyes élményeit is felelevenítette

Fenti szavakkal Kubassek János, az intézmény címzetes igazgatója emlékezett a múzeumalapítóra a szeptember 17-ei ünnepségen, amit a Földrajzi Múzeum rendezett Balázs Dénes tiszteletére.

Digitalizálják a könyveit

Ahogy Fekete-Mácsai Anetta múzeumigazgató az ÉrdMostnak hangsúlyozta, ez a rendezvény nem tudományos konferencia volt, hanem emlékülés, amelyen a tudóst és az embert egyaránt megismerhette a hallgatóság. Az előadók számtalan szubjektív, hol megható, hol mulatságos emléket felidéztek, amely közel hozta hozzánk Balázs Dénest.

Részlet a 3276 expedíciós nap című kiállításból, ami Balázs Dénes életét, munkásságát mutatja be a múzeumban

„Én magam már nem találkozhattam vele, de ismertem a feleségét Sprintz Vilmát. Balázs Dénes élete végén több könyvét is saját kiadásban jelentette meg, és számos példányt előre dedikált, majd rábízta Vilma nénire: annak adja át, akinek szeretné. Még erre is gondolt a halála előtt. Így van névre szóló, Balázs Dénes által dedikált kötetem, úgy, hogy a múzeumalapítóval nem találkoztam” – emlékezett vissza Anetta.

Ha névre szóló példányt már nem is kaphatunk, Balázs Dénes könyveit bármikor kézbe vehetjük, sőt, hamarosan PDF formátumban is megtalálhatjuk őket a Földrajzi Múzeum honlapján. A könyvek kereshetőek lesznek, így aki azért forgatja őket, mert valamilyen információt keres bennük, az pillanatok alatt meg is találja az őt érdeklő rész(eke)t.

Részlet a 3276 expedíciós nap című kiállításból

Monodráma az  emlékülésen

Balázs Dénes nemcsak könyveket írt, hanem róla is született egy könyv, pontosabban monodráma, Büki Attila író, költő tollából. A Föld szerelmesének annak idején Érden volt az ősbemutatója, a Szepes Gyula Művelődési központban, és azóta sem láthatta Érden a közönség. Az emlékülésen viszont több részelt is elhangzott a műből, Barbinek Péter színművész tolmácsolásában.

Barbinek Péter részleteket adott elő a monodrámából

„Nem ismertük egymást. Amikor én Érdre költöztem, Balázs Dénes már nem élt. Levéltáraztam, kutattam, és olvastam a könyveit. Így született meg ez a monodráma” – mondta el az ÉrdMostnak Büki Attila, hozzátéve: az életút emberi oldalát szerette volna ábrázolni, hiszen a tudományos részt elemzik és bemutatják a kutatók, tudósok.

Büki Attila író, költő

Teret neveznek el róla

A múzeumalapító emlékezetét mostantól nemcsak a róla és általa írt könyvek, illetve a múzeum őrzi, hanem érdi közterület is: Csőzik László polgármester köszöntőjében bejelentette, hogy teret neveznek el Balázs Dénesről.

Balázs és felesége a Sárd utcában élt, ahol található egy szóbajöhető terület: egy kis tér, a Sárd és a Talabor utcák sarkán. Ha a képviselők megszavazzák, az avatásra még ebben az évben, az új építési szabályzat elfogadásával együtt sor kerülhet – mondta Csőzik László.

Csőzik László felidézte a múzeum megalapításának válságos és nehéz időszakát is

Teleki-érem sokadjára, Balázs Dénes-díj először

A Balázs Dénes-emlékülésen két kitüntetést is átadtak: a Teleki Sámuel Érmet, amit évente egyszer ítél oda a Magyar Földrajzi Társaság, és átadására mindig szeptemberben kerül sor, a múzeumban.

Idén Dusek László történelem-földrajz szakos tanár, nyugalmazott iskolaigazgató, tucatnyi könyv szerzője, a Magyar Földrajzi Társaság volt alelnöke vehette át a kitüntetést Jeney Lászlótól, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkárától és Csőzik László polgármestertől.

Csőzik László és Jeney László adták át a Teleki Sámuel Érmet

A tanár úr négy évtizede szoros szakmai és emberi kapcsolatban áll a múzeummal. Minden alkalmat megragad arra, hogy a földrajz tudományterületi értékeit népszerűsítse, többek közt a múzeum konferenciáin.

Dusek László (középen) több könyv szerzője, aki Balázs Dénesről is írt tanulmányt

Idén először adták át a Balázs Dénes-díjat. A kitüntetést a nyáron létrehozott Magyar Földrajzi Múzeumért Alapítvány kuratóriuma alapította. Azok nyerhetik el, akik az adott évben a múzeum tevékenységét, működését, célkitűzéseit nagymértékben támogatták.

A díjat ebben az esztendőben dr. Tóth Józsefné Újlaki Évának ítélték, aki földrajztudós férje rendkívül gazdag hagyatékát – amely a XX. század második fele földrajztudományi életének kordokumentuma – a múzeumnak adományozta. (A kitüntetett nem volt jelen az emlékülésen.)

Siposné Szigethy Anna és Sipos György

Balázs Dénes-díjban részesült továbbá Siposné Szigethy Anna és Sipos György, akik immáron 40 éve támogatják a Magyar Földrajzi Múzeum munkáját. Pedagógusként, preparátorként nem csak az Érd elszórt természeti kincsei kiállítás megálmodói, de megvalósítói is voltak, és számos rendezvényünkön bővítették a fiatal és az idősebb generációk természettudományos ismereteit izgalmas és gyakran szórakoztató biológia show-ikon, bemutatóikon, táboraikon és szakköreiken keresztül.

Sokan meséltek a Balázs Dénessel kapcsolatos személyes élményeikről

Az emlékülés előadásokkal, illetve a Balázs Déneshez köthető emlékek felidézésével folytatódott, este pedig gyertyát gyújtottak az érdi geológus sírjánál, aki szeptember 17-én ünnepelte volna századik születésnapját.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email