csozikrendkivulikozgyulesCZB

„Nem szabad hagyni, hogy az önkormányzati szuverenitás csorbát szenvedjen”

csozikrendkivulikozgyulesCZB

„Nem szabad hagyni, hogy az önkormányzati szuverenitás csorbát szenvedjen”

Csőzik László polgármester szerint, ha az iparűzési adóból befolyó 4 milliárdos összeget is elvonnák Érdtől, az teljes csődöt jelentene.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy arról az ÉrdMost is beszámolt, akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon is megszülethet a döntés, amely központosítaná a helyi iparűzési adót. Mindez egyet jelentene az önkormányzatiság teljes kiüresítésével és ellehetetlenítésével, lévén, mára ez maradt az egyetlen érdemi saját bevétele a helyhatóságoknak.

Érd polgármestere sem hagyta szó nélkül az ezzel kapcsolatos híreket, saját közösségi oldalán fejezte ki aggodalmát az ügyben.

„Nem lesz több aszfaltozás, kátyúzás, nem épül egy méter járda sem, több ezer óvodást nem fogunk tudni ingyen étkeztetni, ha a kormány keresztülviszi az elképzelését és elvonja a magyar településektől az iparűzési adót”

– hangsúlyozta Csőzik László, aki a téma kapcsán az ATV Egyenes beszéd című műsorának is a vendége volt.

A város már most is több mint 330 millió forint szolidaritási adót fizet az államnak, amit az iparűzési adóból vonnak le, arra hivatkozva, hogy mindez a szegényebb településeknek kell. Mindezt úgy, hogy Érden az utcák közel fele nincsen leaszfaltozva, nincs elég bölcsőde és óvoda sem, tehát azt nem lehet mondani Érdre, hogy a tehetősebb települések közé tartozna.

A polgármester szerint már nincs hova hátrálnia az önkormányzatnak, hiszen az elmúlt öt évben 6 milliárd forintnál is több pénzt vettek el a várostól. Ami szabad forrás volt, azt nem hagyták itt az érdieknek.

„Ha az iparűzési adóból befolyó 4 milliárdos összeget is elvonják, az a teljes csőd. Az alapvető feladatainkat sem tudnánk teljesíteni, hiszen az állami normatívák alig fedezik a kiadásaink 60%-át”

– figyelmeztet a városvezető.

Az állami normatíván túl, a működési költségek 40 %-át a város a saját pénzügyi erejéből biztosítja, a helyi iparűzési adó nyújt erre fedezetet.

Csőzik László a vészjósló hírek ellenére bízik abban, hogy mindez nem fog megtörténni, az állam nem teszi rá a kezét a helyi iparűzési adóból származó bevételekre. Szerinte ehhez nemcsak az ellenzéki önkormányzatoknak, hanem a fideszes városvezetőknek is lesz egy-két szavuk, hiszen az ő bőrükre is megy. Azt pedig végképp elképzelhetetlennek tartja, hogy pár hónap leforgása alatt a magyar államnak lenne kapacitása arra, hogy átvegye az iparűzési adó beszedését és újraosztását.

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email