fehervarizebraBA1

Érdi zebrán gazdagodna milliókkal az állam

fehervarizebraBA1

Érdi zebrán gazdagodna milliókkal az állam

A gyalogátkelőt a Batthyány iskolába járó gyerekek érdekében alakította át a város.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az illetékes minisztérium nem hajlandó elfogadni, hogy a Fehérvári–Papagáj utca sarkánál épült gyalogátkelő is része legyen annak a felújítási projektnek, ami a Batthyány iskola megépítését és a környék modernizálását foglalja magában.

Mint ismert, az oktatási intézményt a Modern Városok Program keretéből építették újjá, felhúztak egy új gimnáziumi szárnyat, valamint egy birkózócsarnokot is, és rendezték az iskola körüli kaotikus parkolási viszonyokat.

Az MVP-büdzséből fentiek megvalósítása után maradt még több mint négyszázmillió forint. A város kérvényezte a szaktárcánál, hogy ezt az összeget az iskolatömb körüli legégetőbb problémák orvoslására költhessék: az utak, parkolók, ivóvíz- és csapadékvezetékek modernizálására. (A Fácán közt, a Pacsirta és Pintyőke utcákat érintő munkálatokról részletesen itt írtunk).

Egy zebrát is újjáépített a város: a Fehérvári út és a Papagáj utca sarkánál levő régi gyalogátkelőt újrafestették, ellátták a látássérülteket segítő taktilis jelekkel, és kiépítettek egy középszigetet is. A beruházás ezen eleme több mint 3 millióba került.

A Fehérvári úti zebra átadás után, augusztusban. Azóta jelentősen megnövekedett itt a forgalom.

Ez utóbbira azért volt szükség, mert a Fehérvári út nagyon széles és forgalmas. Az iskolának nagy a körzete, sok diák érkezik a Fehérvári túloldaláról, akik ezen a zebrán kelnek át, hiszen a Papagáj utca egyenesen az iskolához vezet.

A gyerekek biztonságát szolgálja az új kialakítás, hiszen ők nem tudnak a zebrán egységes gyorsasággal átkelni – főleg, ha a buszról leszállva, többen érkeznek a gyalogátkelőhöz.

A gyalogátkelő nyáron elkészült, ahogy a többi környékbeli beruházás is, és szeptemberben, mire beindult az iskolaélet, már zavartalanul közlekedhettek a gyerekek és a szülők a felújított területeken.

Ekkor jött a feketeleves:

„Kaptunk egy levelet a Miniszterelnökségtől – hozzájuk tartoznak az MVP-s pályázatok –, miszerint az oktatásügyért felelős belügyi tárca állásfoglalása alapján nem járulnak hozzá, hogy a gyalogátkelőt a Modern Városok Program maradványösszegéből fedezzük.

Amikor megkértük az engedélyt, leírtuk, hogy a gyerekek biztonságos közlekedése miatt van szükség a fejlesztésre.

A szaktárca azonban úgy látja, hogy a beruházás nem kapcsolódik a projekthez, és nem tartják indokoltnak, hogy az iskola és környéke felújítását célzó MVP-forrás maradványösszegét fordítsuk e célra” – avatott be a részletekbe László Ferenc, az önkormányzat kommunikációs vezetője.

Az elutasítás indoklásában arra is hivatkoznak, hogy a tankerület tájékoztatása szerint a projektben tervezettekhez képest több eszköz beszerzése még hiányzik.

A városvezetés írásban reagált a tárcának: a dokumentumban hangsúlyozták, hogy az iskolai oktatást szolgáló eljárások sikeresen lezajlottak a sportiskolát érintően, és részletes tájékoztatást adtak a befejező műveletekről – ez tehát nem lehet akadálya a maradványösszeg átcsoportosításának.

Kiemelték azt is, hogy a zebra felújítása, átalakítása nagyon fontos volt a Batthyányba járó gyerekek balesetmentes, biztonságos közlekedése, az intézménybe való eljutás és hazaérkezésük biztosítása érdekében.

A válaszra még vár az önkormányzat.

Felmerülhet a kérdés, milyen érdeke fűződik az államnak ahhoz, hogy az átkelő megépítését ne fogadja el?

A legvalószínűbb forgatókönyv: a 2015 és 2024 között a megyei jogú városoknak juttatott MVP-s támogatásokból szinte minden településen maradtak meg pénzek. Ha ezeket a városok nem használják fel december végéig – amikor hivatalosan is zárul az MVP –, az összegek automatikusan bekerülnek az államkasszába. Márpedig a kormány most nincs jó helyzetben, jelentős az államháztartás hiánya, szükségük van minden fillérre.

Hogy a vita hogyan és mikor zárul, azt nem tudni. A zebrát szerencsére már használhatják a gyerekek, annak köszönhetően, hogy az önkormányzat a Batthyány körüli infrastrukturális fejlesztéseket – többek között az aszfaltozást – egyszerre hajtotta végre, így nem hagyták ki a zebra felújítását, átépítését sem. László Ferenc szerint mindent megtettek, hogy az iskolakezdésre elkészüljenek.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email