gólyaláb

Halálos áramütés érte az érdi kisgólyát

gólyaláb

Halálos áramütés érte az érdi kisgólyát

Kelep és Kamilla három fiókájából az egyik esett áldozatul.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy járókelő értesítette az Érdi Civil Állatmentőket, hogy halott gólya fekszik az egyik villanyoszlop alatt, a baseball pályához és a gáthoz közel.

Soós Péter, az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány vezetője elmondta, hogy a halál okán nem kellett sokat töprengeni, mert a gólyáknak gyakorlatilag egyetlen ellenségük van: az áram.

„Gólyákat nem szoktak elütni, nem fogják meg őket a vadállatok, csak a villanyoszlopok veszélyesek rájuk. Mivel azok tetején fészkelnek, és a gólyabarátok is oszlopokon helyezik el a gólyakosarakat, egyéb alkalmas hely híján, számukra ezek a biztonságos otthont jelentik. Tavaly is rengeteg gólya esett áldozatul. Tárnokon a művelődési ház mögötti gólyafészek lakóinak mindegyikét áramütés érte.

Általában ott kapják a halálos dózist, ahol a vezeték az oszlophoz csatlakozik, hiszen az oszlopnál szállnak le pihenni, illetve gyakori az is, hogy mivel nagy a madár szárnyainak fesztávolsága, egy óvatlan mozdulattal mindkét vezetéket elérik, és ezzel azonnal zárják az áramkört. Az állat legtöbbször azonnal meghal. Jobb esetben a lába vagy a szárnya sérül meg, és sikerül megmenteni. Sukoróra szoktuk vinni a sérült madarakat, vagy a Fővárosi Állatkertbe, illetve a Hortobágyi Madárkórházba.”

Ófalu kisgólyáját hajnalban vagy előző este érhette az áramütés. Amikor rátaláltak, már rég halott lehetett. Ilyenkor az a protokoll, hogy az állatmentők „helyszínelnek”, vagyis lefotózzák a megtalálás helyét, az oszlopot, az oszlop számát, a gyűrűt, majd átadják a tetemet a területileg illetékes nemzeti park (jelen esetben a Duna-Ipoly) munkatársainak.

A gyűrű alapján azonosítható volt, hogy Kelep és Kamilla egyik ivadéka eshetett áldozatul, de kikövetkeztetni is egyszerű, hiszen a madár feketés csőrén látszott, hogy idei kelésű lehetett. A fiatal gólyák ilyenkor még nem repülnek messzire táplálékot szerezni, az ófalusi gólyáknak pedig kiváltképpen úri dolguk van, hiszen a gát környéke számukra maga az édenkert.

Két éve a BBC is foglalkozott azzal, hogy tömegesen pusztulnak a gólyák Magyarországon, akkoriban különösen az ország keleti részén, a legtöbbjükkel áramütés vagy mérgezés végzett.

Van megoldás, csak lassan haladnak

Nemcsak a gólyaállomány vesztesége jelentős, a magyar vidék kultikus madara azonban valahogy jobban fáj az embereknek, holott a magyar gólyaállomány mostanában elég stabilnak mondható, tudtuk meg Lovászi Pétertől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kutatási és Monitoring Osztályának vezetőjétől. A madarászoknak talán kicsit még jobban fáj az az évente több ezer egyéb védett vagy fokozottan védett madár, amelyeket a villanyvezetékek alatt találnak. A megoldás egyszerű volna: szigetelni kellene a vezetékeket.

A szolgáltató érzékeli a problémát, már csak azért is, mert az elhullott állatok számáról és helyéről is értesítést kap. Jó a kapcsolat a villanyászok és a madarászok közt, ez abból is látszik, hogy utóbbiak igen nehezen oldanák meg a gólyák gyűrűzését az áramszolgáltató vállalatok emelőkosaras járművei és szakemberei nélkül.

Megkérdeztük Lovászi Pétert, hogy vajon az áramszolgáltató mennyire nyitott a probléma megoldására. 2022-ben még csak a villanypóznák mindössze 10 százaléka volt leszigetelve, vajon halad-e a vezetékek biztonságosabbá tételének folyamata.

„Lassan halad. A szabályozás kialakításakor kérték a véleményünket, ezért az újonnan telepített vezetékek már biztonságosak. Ugyanakkor több tízezer régi oszlop és vezeték még mindig veszélyt jelent a madarakra. Egyfelől megértem azokat, akik türelmetlenek, magam is nagyon várom már a régi vezetékek cseréjét, ugyanakkor látom a technikai és pénzügyi akadályokat is. De látom azt is, hogy például Szeged környékén, ahol lakom, a Démász olyan helyekre próbál koncentrálni a vezetékek felújításával, ahol sok a gólyafészek.”

A szezonálisan visszatérő probléma ilyenkor súlyosbodik. A sok áramütést alapvetően az okozza, hogy a fészekből kirepülő fiatalok ügyetlenebbek, többet ülnek még a fészek közeli villanyoszlopokon, mint kint a táplálkozóterületeken. Így a halálos balesetek a nyárnak ebben a szakaszában gyakoribbak.

Ófalu kedvencei, Kelep és Kamilla, meg a három fiókából kettő szerencsére ép és egészséges. Rajongótáboruk most velük vigasztalódik.

Jelentsük, ha áramütéstől elhullott madarat találunk! Az okostelefonról is kitölthető elektronikus űrlap itt érhető el.

 

Fotó: Érdi Civil Állatmentők

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email