fiu_konyv

Nyolc érdi diák is az ország jó tanulói és sportolói közt

fiu_konyv

Nyolc érdi diák is az ország jó tanulói és sportolói közt

Idén is kiosztották „A Magyarország jó tanulója, jó sportolója díjat", amiből Érdre is jutott néhány.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Honvédelmi Minisztérium februárban hirdette meg a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2023” elnevezésű pályázatot, amire azok a 5-8. évfolyamos tanulók jelentkezhettek, akik kimagasló tanulmányi- és sportteljesítményt nyújtottak a 2022/23-as tanévben.

A kiíró két egyszerűnek tűnő, ám korántsem egyszerűen elérhető célt határozott meg, amit a jelentkezőknek teljesíteniük kellett, hogy esélyük legyen a kitüntetésre. Az egyik, hogy a diáknak az említett tanévben legalább 4,8-as tanulmányi átlagot kellett produkálnia, másrészt az első hat hely valamelyikét kellett megszerezni egy olyan sportágban, illetve versenyen, amit a szervező elismer.

A legtöbb „jó tanuló és sportoló” idén a Vörösmarty gimiből került ki

Konkrétan az olimpiai, paralimpiai sportágakban, illetve a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszervezetei által képviselt sportágakban elért eredményeket vették figyelembe.

Míg a versenyek közül itthon a Korosztályos Országos Bajnokság, a Diákolimpia, és a FODISZ Diákolimpia számított. A nemzetközi megmérettetések közül pedig az Ifjúsági Olimpia, a Korosztályos Világbajnokság, a Korosztályos Európa-bajnokság, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, az Iskolai Világbajnokság, a Korosztályos Világkupa, valamint a Speciális Világjátékok.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium két díjazottja

A kiírás szerint a pályázat célja, az utánpótlás korú sportolók ösztönzése az eredményes tanulásra és magas szintű sportolásra, illetőleg azon kiválóságok elismerése, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeik mellett a sportban is magas szintű teljesítményt nyújtanak.

A már több, mint tíz esztendős múltra visszatekintő pályázat idei ünnepélyes díjátadóját a fővárosi Duna Arénában tartották, ahol ugyanakkor nem csak „A Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2023″, hanem az azzal párhuzamosan kiírt 9-13. évfolyamos tanulóknak szóló „Magyarország tehetsége – 2023” címeket is kiosztották.

A két kategóriában közel ezren pályáztak, és amíg az idősebbek közt nem voltak érdiek, addig az általános iskolás korosztályban nyolc helyi diák is elismerő oklevelet kapott.

  • Bokor Dávid – Érdligeti Általános Iskola
  • Csurgai Jázmin – Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola
  • Kiss Gergely – Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium
  • Koncsek József – Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium
  • Pásztor Patrik – Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium
  • Reizinger Anna – Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium
  • Rokob Zsófia – Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium
  • Tóth Petra – Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

A HR Portal beszámolója szerint a díjátadón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a gratulációja mellett köszöntőjében kiemelte, a pályázatoknak közös céljuk van. Elismerni azokat a fiatalokat, akik kiemelkednek a korosztályukból, akik nemcsak az elért eredményeikkel mutatnak példát, hanem hozzáállásukkal, alázatukkal és kitartásukkal is.

„A fiataloknak ma már számtalan olyan eszköz áll rendelkezésére, amely a lehető legkényelmesebb életet tudja biztosítani. Éppen ezért tiszteletre méltó, hogy a díjazottak a nehezebb utat választották, amely sok lemondással jár, és egy másfajta, az átlagtól nagyon eltérő életvitelt követel meg. A sportolók közösségének tagjaként azonban ezek a fiatalok az érmeken túl a hétköznapokban olyan fontos értékeket tanulhatnak meg, mint a társak tisztelete, a csapatban gondolkodás és a hazaszeretet”

– hangsúlyozta a sportállamtitkár.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszédében elmondta, hogy az oktatási kormányzat számára a mindennapos testnevelés megszervezése, a diáksport támogatása kiemelt jelentőségű.

„A mai világban, amikor a gyerekek világszerte egyre kevesebbet mozognak, fel kell vállalni ennek a felelősségét, és az egészséges életre nevelés érdekében iskolai keretek között kell biztosítani a mindennapos testmozgást. 2013 és 2022 között 884-gyel nőtt a köznevelési intézmények által a testnevelés céljára használt létesítmények száma, az infrastruktúra bővülése sok fiatalnak teremtette meg a sportolás lehetőségét”

– fogalmazott az államtitkár, majd gratulált mindazoknak, akik kiemelkedő teljesítményükért elismerésben részesültek.

Fotó: ÉrdMost archív, Freepik, Facebook/Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email