dizseri_andras

A Szent Anna Szeretetotthonban dőlt el Diósd sorsa

dizseri_andras

A Szent Anna Szeretetotthonban dőlt el Diósd sorsa

Érdekesen alakul a diósdi polgármester-választás, a választási bizottságok után a Kúria fogja kimondani a végső szót, várhatóan két héten belül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szavazás napján megállapított eredmény hihetetlenül szoros eredményt hozott az élen, csupán 5 szavazattal előzte meg Makádi Anna, az Élhetőbb Diósdért Egyesület jelöltje Dizseri Andrást, aki a Pro Civitate színeiben indult. A jelenleg még regnáló polgármesternek, Spéth Gézának most nem volt esélye, őt egy listáról szerzett mandátum vigasztalja.

Dizseri Andrásról annyit érdemes tudni, hogy hasonló konstrukcióban indult, mint az Érden megbukó Kardosné Gyurkó Katalin, talán annyi különbséggel, hogy itt még jelölő szervezetként sem szerepelt a Fidesz-KDNP a neve mellett. A Pro Civitate színében indult Dizseri korábban az ECHO TV műsorvezetője volt, illetve 2010-től fideszes önkormányzati képviselő.

A hasonlóság pedig a finanszírozás és a szereplők. Dizseri egyesületének képviselője Sohajda Lajos, a diósdi Fidesz alapszervezet elnöke, és a bejegyzési okiratukban megjelölt egyik cél „a FIDESZ-KDNP kormány működésének helyi szinten történő támogatása.”

Finanszírozás tekintetében az utóbbi időben több csatornán keresztül is kitömték őket közpénzzel. A civil.info.hu adatbázis szerint 2021 és 2023 között összesen 32,9 millió forintot kaptak a Nemzeti Együttműködési Alaptól, kulturális és szabadidő tevékenység jogcímen, idén pedig 4,5 milliót nyertek el a Városi Civil Alap-tól. 2021-ben még az Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásából (EMET) is kapott 3,9 millió forintot.

Ezeket a pénzeket az azóta megszűnt Emberi Erőforrás-minisztérium osztotta szét, és elvileg kulturális szervezeteket, programokat támogatott.

Na, de vissza a június 9-i választáshoz!

A Szent Anna Szeretetotthonban dőlt el Diósd sorsa: első körben érvénytelenítették a 26 ottani szavazattal együtt a 6 máshonnan származó szavazatot, mert nem a bizottság tagja segített az otthon lakóinak szavazni, hanem a gondozók, sőt a bizottság tagjait állítólag nem is engedték be. Ebből egyébként az érintettek szerint már akkor is botrány volt, ezért döntött úgy első körben a helyi választási bizottság 7-5 arányban, hogy érvénytelenítik a mozgóurnában található szavazatokat.

Az otthonba a 12 tagú szavazatszámláló bizottságból a mozgóurnával 5-en mentek ki, akik közül 2-en függetlenek, 2 fő Dizseri delegáltja, illetve 1 fő Makádi Anna delegáltja volt.

Az újraszámlálás után az eredmény elég furcsán alakult, ugyanis a 32 – korábban érvénytelen – szavazat megoszlása:

Dizseri Andrásra leadott érvényes szavazat: 26
Spéth Gézára leadott érvényes szavazat: 3
Érvénytelen szavazat: 3 volt,

Vagyis Makádi Anna egyetlen érvényes szavazatot sem szerzett. Így fordított a most győztesnek nyilvánított jelölt.

Ezek az arányok annak fényében érdekesek, hogy a véglegesnek szánt jegyzőkönyv adatai szerint a szavazókörben

Spéth Géza: 163
Dizseri András: 210
Makádi Anna: 196 szavazatot kapott.

Természetesen Makádi Annáék nem nyugszanak bele és a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújtanak be, amelyről a Kúriának 8 napja van dönteni. A rengeteg ügy miatt persze kérdéses, hogy tudják-e tartani a határidőt.

Az igazságos és korrekt az lenne egyébként, ha ebben a kaotikussá vált szavazókörben megismételnék a szavazást, nagyon figyelve a hasonló hibák elkerülésére.

fotó: Dizseri András Facebook-oldal

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email