valasztas

Így alakult át Érd és környéke politikai térképe a választások után

valasztas

Így alakult át Érd és környéke politikai térképe a választások után

Eljött az igazság pillanata, megmérettettek a pártok és különböző helyi szervezetek, a szavazók döntöttek. Ideje egy kis számvetést készíteni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választással 2024 legfontosabb belpolitikai eseményén vagyunk túl.

Nézzük a választási eredményeket! Érden és a környező települések testületei összességében jelentős átalakuláson mennek keresztül, több polgármester megbukott. A Fidesz-KDNP rengeteg pozíciót (polgármester és képviselői hely) veszített, helyben a győztes jelöltek inkább civil szervezetek égisze alatt indultak.

ÉRD

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének személye ugyan változott, de Dr. Csőzik Lászlót újra polgármesterré választották az érdiek, ezúttal óriási fölénnyel 61%-32% arányban. Kardosné Gyurkó Katalin még elődje, T.Mészáros András eredményét is jelentősen alulmúlta, hiszen nagyjából fele annyi voksot kapott, mint a győztes.

Csőzik László polgármester összegzi a választás érdi eredményeit június 9-én

Egyéni körzetekben a Szövetség Érdért indulói taroltak, mind a 12 körzetet megnyerték, a Fideszt csak a kompenzációs lista létezése mentette meg, onnan kaptak mandátumokat. Legutóbb még 2 körzetet sikerült nyerniük.

TÁRNOK

Dr. Lukács László jelenlegi polgármester győzött ismét, újra egy fideszes kihívót győzött le 45,33 %-os eredményével. Az egyéni körzeteket pedig a polgármester csapata hozta el egy kivétellel, ahol független jelölt győzött. A Fidesz az előző választáson megszerzett két egyéni mandátumát nem tudta megtartani.

SÓSKÚT

Vélhetően az akkumulátor-újrahasznosító üzem körüli tiltakozások és a gyárat támogató hozzáállása is hozzájárult ahhoz, hogy König Ferenc eddigi polgármester megbukott. Mészáros József, a Sóskúti Civil Kör jelöltje 51.37%-os eredménnyel nyert, ráadásul itt mind a 6 képviselői helyet a Sóskúti Civil Kör jelöltjei kapták.

König Ferenc, Sóskút polgármestere a botrányba fulladt lakossági fórum után

DIÓSD
Óriási küzdelem után mindössze 5 szavazat különbség volt az első két helyezett között.

Makádi Anna, az Élhetőbb Diósdért polgármesterjelöltje 2269 szavazattal nyert, míg Dizseri András, a Pro Civitate indulója 2264 szavazatot kapott. Spéth Géza eddigi polgármester a Diósdiak a Városért Egyesület – Otthonunk Diósd Egyesület színeiben most esélytelen volt, ugyanis csupán 1167-en szavaztak rá. Annyi vigasza lehet, hogy kompenzációs listáról bejutott képviselőként.

Ami az egyéni körzeteket illeti, a Pro Civitate 5, az Élhetőbb Diósdért 2, míg Spéth Gézáék 1 mandátumot gyűjtöttek be.

TÖRÖKBÁLINT

Elek Sándor eddigi fideszes polgármester, talán az utóbbi időszak építésügyi botrányai miatt is, megbukott. Szőke Péter, a Törökbálint Holnap Egyesület jelöltje 48,54%-os eredménnyel nyert, a regnáló polgármester Elek Sándor (Fidesz-KDNP) 47,13% szavazatot kapott. Az egyéni körzeteken a két szervezet testvériesen megosztozott, 4-4 jutott mindkettőnek.

BUDAÖRS
Talán az egyetlen, politikai szempontból kiszámítható hely, ugyanis Wittinghoff Tamás és csapata, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület mind a polgármesteri, mind a 10 egyéni körzetet a szokásos módon begyűjtötte. Egyelőre nyoma sincs változásnak, mert az eddigi polgármester 67,33%-os fölénnyel újra győzött.

SZÁZHALOMBATTA

Közel, s távol az egyetlen hely, ahol a polgármester már a választás előtt győzött, az eredmény pedig 100%-os támogatottság lett. Vezér Mihály jelenlegi polgármesternek ugyanis most nem akadt kihívója. Jelölő szervezete, az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület háromról négyre növelte egyéniben megnyert körzeteinek számát, ezzel ellentétben a Fidesz egyéni győzelmeinek száma 2-ről 1-re csökkent a településen.

SZIGETSZENTMIKLÓS

Nagy János, az Egységben a Városért jelöltje 37,42%-os teljesítménnyel diadalmaskodott, maga mögé utasítva ezzel a fideszes Dr. Vántsa Botondot, akire a választók 32,70%-a szavazott. Itt csak harmadik lett a parlamenti ellenzéki pártok közös jelöltje 14%-kal. Nagy János egyébként legutóbb a parlamenti pártok összefogásával indult és úgy nyert. Egyéni körzeteket nézve viszont fordított a kép, ugyanis a Fidesz-KDNP most 6 körzetben nyert, míg legutóbb csak 3-ban, ezzel ellentétben a parlamenti ellenzék jelöltjei a legutóbbi 7 körzet helyett csak 1-ben győztek, a maradék 3-at Nagy Jánosék vitték el.

TÖKÖL

Itt teljes volt a civil henger, ugyanis Tóth Zoltán József független induló 38,70%-os eredményével legyőzte Dr. Vass Luciát (Fidesz-KDNP), akire 35,70% voksolt. A teljes képhez tartozik még, hogy egyéni indulók szintjén a helyi Civil Kontrol egyesület 8-ból 6 körzetben megverte a Fideszt. A kormánypárt legutóbb még 5 egyéni győzelmet aratott, most 2-vel kellett beérniük.

Összegezve a helyi eredményeket, két tendencia rajzolódik ki. Az egyik, hogy a Fidesz-KDNP Pest vármegye dél-nyugati területén több polgármesteri posztot elvesztett, valamint a képviselőik száma is jelentősen csökkent. Mindez a jövőre nézve fog nekik nehézséget okozni, mert ezzel sok egyéb önkormányzati pozícióból is távozniuk kell embereiknek.

A másik legalább ennyire érdekes vonal, hogy sokan, akik eddig parlamenti pártok színeiben indultak, most inkább saját civil szervezetének volt a jelöltje és így szerzett mandátumot. Ez várhatóan tovább fogja erodálni ezen pártok tagságát és erőforrásait.

Az EP-választás tanulságai

Az önkormányzati választással egy időben megtartott EP-választás eredményei pontosan mutatják a politikai szervezetek választói szimpátiáját. Itt az országgyűlési választások szempontjából fontos Pest 01. OEVK településeit (Érd, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint és Pusztazámor) vettük górcső alá.

Öt politikai szerveződést vizsgáltunk, a Fidesz-KDNP-t, a TISZA pártot, a jelenlegi parlamenti pártok által alkotott politikai csoportosulást, a Mi Hazánkat és a Kétfarkúakat, vagyis az MKKP-t.

A többiek nem élveznek érdemi támogatást, a Jobbik-Konzervatívok pedig szinte megsemmisültek, az előző EP-választáson szerzett 5%-os eredményükkel szemben most 1% alatti eredményre voltak jók.

A 2019-es EP-választás eredményéhez képest a Fidesz-KDNP a választókerület településein 12-15%-kal (!) kevesebb szavazatot gyűjtött be, és a 2022-es országgyűlésihez képest is több, mint 10%-os visszaesés mutatkozik. Egyedül Törökbálint és Pusztazámor árnyalja a képet, ahol „csak” 9,5% volt a visszaesés.

Magyar Péter országjárásának érdi állomásán

Vadonatúj erőként a TISZA Párt nagyon magasra tette saját magának a lécet, mert rögtön első indulását 35%-os szavazat aránnyal zárta. Az egész választókerületben fej-fej mellett van a kormánypárttal. Ugyan Sóskúton ennél 5%-kal kevesebbet kapott, viszont a lényegesen nagyobb Diósdon 6%-ot vert a kormánypártra és az EP-listás szavazatok 40%-át gyűjtötte be.

A parlamenti ellenzéki pártok a jelen választás nagy vesztesei, hiszen kétszámjegyű szavazatveszteséget szenvedtek, ebből is durvább mértékűt. Az eddigi 40-45% összesített szavazatszám helyett be kell érniük ezután 15% szavazattal minden városban. Borítékolható, hogy a politikai szereplők egy része az eredmények következtében el fog tűnni a süllyesztőben.

A Mi Hazánk, mint néhány éves szereplő, az egyik nyertese a választásnak. Érd-Sóskút-Törökbálint településeken 6%-ot kaptak, a másik 3 településen pedig 10%-os eredményt értek el. Nekik pozitívum, a többieknek intő jel, hogy még a 2022-es országgyűlési eredményükhöz képest is tudták számottevően növelni szavazóik arányát az OEVK-ben.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a forradalmi áttörés helyett a lassú, de biztos fejlődés útját járja, ennek láttuk most is az eredményét. A 2019-es EP választáson a választókerület városaiban elért 3,5-3,8%-os eredményüket feltornászták az 5-6%-os sávba. Ez jelentős javulás a 22-es választáshoz képest is, ahol 3,17%-ot értek el, velük két év múlva komolyan érdemes számolni.

Az eredmények tükrében azt mondhatjuk, hogy évtizedes csönd után több újdonságnak lehettünk tanúi, ami előre vetíti a politikai struktúrák jelentős mértékű országos és helyi átalakulását.

A legnagyobb hatású mindenképpen Magyar Péter és vele együtt a TISZA párt megjelenése, amely felrobbantotta a hagyományos pártok uralta struktúrát és egészen döbbenetes szavazói vándorlást indított el. A másik hasonlóan nagyhatású változás, hogy egyre több helyi politikai formáció is testet ölt és eredményes kihívójává válik az országos pártok mára már elavult helyi szervezeteinek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email