kistamaserzsebet1

Kemény Henrik, Mekk Elek és a többiek

kistamaserzsebet1

Kemény Henrik, Mekk Elek és a többiek

Mondhatni, „bábtörténelmi" beszélgetés zajlott az Érd FM stúdiójában, amikor a minap az érdi Kistamás Erzsébet játéktervező és játékkészítő látogatott hozzánk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Mesterségem címere: Mindent a gyerekekért tettem” címmel hamarosan a Szepes Gyula Művelődési Központban tart előadást az Érden élő Kistamás Erzsébet, akit ennek apropóján hívtak meg az Érd FM: Bundáskenyér című napindító műsorába, hogy meséljen az általa űzött nem mindennapi hivatásról.

Elárulta, sok-sok éve egy játékboltban járt, ahol olyan szegényes volt a kínálat, főleg, ami a bábjátékokat illeti, hogy elhatározta, hazamegy, és ő maga fog bábokat készíteni. Később aztán annyira megszerette a bábozást, hogy belekóstolt a bábszínházi rendezésbe, országszerte előadásokat, továbbképzéseket tartott, nem utolsósorban pedig számos társulatnak ő készítette az előadásaik során használt játékokat.

Persze a közeg is inspirálhatta, hiszen férje az a 2007-ben elhunyt Imre István volt, akit egyesek a „magyarországi bábfilmgyártás atyjának” tartanak, és akivel kapcsolatban elég ha annyit mondunk, hogy ő rendezte az ikonikus Mekk Elek-sorozatot. Ahogy jó barátságban volt a műfaj másik hazai nagyságával, a Kossuth-díjas magyar bábművésszel, Kemény Henrikkel is, aki Érden is sokszor meglátogatta őket, tudhattuk meg az interjúból.

Erzsébet a bábozásban – többek közt – az összetettséget kedveli, hiszen számos művészeti ág megjelenik benne, legyen szó a zenéről, a mozgásról vagy épp a képzőművészetről. Ha egy új bábot tervez, szerinte az a legjobb érzés, amikor megszületik az ötlet, majd életre kel a figura. Mint fogalmazott, ilyenkor hosszú napokig csak az új báb személyiségén kattog az ember agya.

És ha már személyiség, az alkotónak erről egy régi történet is az eszébe jutott. Egyszer Münchenben tartott foglalkozást, ahol a gyerekek nem beszéltek magyarul, ő nem beszélt németül, mégis, amikor a fiatalok elkészítették, illetve megszemélyesítették a saját bábjaikat, akkor a bábokon keresztül a közös nyelv is megszületett.

Aki szeretne mélyebben elmerülni a bábozás világában, annak ajánljuk a teljes beszélgetést is, itt lentebb.

Aki pedig Kistamás Erzsébet már említett, június 19-ei előadására is kíváncsi, az IDE KATTINTVA találja a részleteket.

Fotó: ÉrdMost/Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email