cseresznye5pIxabay

Szedd magad a cseresznyét az Elvirában

cseresznye5pIxabay

Szedd magad a cseresznyét az Elvirában

Idén nagyon jó a termés, van miből szedni bőséggel, ráadásul a bolti ár töredékéért.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Május 31-én és június elsején, azaz pénteken és szombaton 8-tól 17 óráig szedhetjük az édes, zamatos gyümölcsöt az Elvira-major fáiról. Esőnapot nem hirdetnek,  ha lesz is zápor, az nem ígérkezik tartósnak.

Szedőtálat, rekeszt, kosarat vigyen, aki szüretelni szeretne, és az sem baj, ha bekészít az autójába egy három-négyágú létrát.

Nem gond az sem, ha nincs, hiszen az Elvira fái nem túl magasak, létra nélkül is szedhetők, sőt, négy-öt nagylétrája a kutatóintézetnek is van, amit a szüretelők rendelkezésére tudnak bocsátani – tudtuk meg  dr. Preininger Évától, a kutatóállomás vezetőjétől.

A fotó illusztráció

Ami a szedés menetét illeti, a kutatóintézet feliratokat kövessék a majorba érkezők, ezek elvezenek az ültetvényhez. Egy kijelölt területen lehet majd szedni, ez az út két oldalán terül el.

A helyszínen először lemérik a rekeszek, vödrök, kosarak súlyát az Elvira munkatársai, erről adnak egy cédulát is, így kifelé menet ezt az önsúlyt le tudják vonni a gyümölcséből.

Bizonyára sokakat érdekel, milyen fajtákból lehet csemegézni. A legkorábbiak már leértek, de számtalan közismert, illetve új nemesítésű fajta megtalálható itt – nem véletlenül, hiszen a nemesítés az intézet fő profilja, és – mint a kutatóállomás vezetője fogalmazott –  a teljes magyar cseresznyesor az intézet nemesítéséből került ki az elmúlt negyven évben.

A fotó illusztráció

Arra a kérdésünkre, milyen idén a termés, a szakember elmondta: a tavalyi katasztrofális évvel ellentétben, amikor az áprilisi fagyok elvitték a zömét, idén igazán bőséges.

„Nem véletlen, hogy a cseresznye ára is alacsonyabb, nálunk ötszáz forintba kerül egy kiló az akció keretében. Tudjuk, hogy ez nagyon olcsó ár, de az az érdekünk, hogy a fákról lekerüljön a termés. Kutatóintézet lévén nincs szedőkapacitásunk.

Növénykórtani szempontból nagyon rossz, ha a fán marad a gyümölcs, ami aztán a földre hullva rohad tovább, és kórokozók, gombák költöznek bele. A vásárlók is jól járnak, hiszen a maguk választotta gyümölcsöt szedik a fáról, ami nem állt hetekig a hűtőben, mielőtt a boltok polcára került” – jegyezte meg.

 

A fotó illusztráció

Ráadásul egy ilyen szedd magad-esemény felér egy kirándulással – a családok is nagyon szeretik, rendszeresen jönnek gyerekekkel, akik vidáman szaladgálnak a fák között.

Aki most nem ér rá, az figyelje az Elvira facebook-oldalát. Terveznek még cseresznyéből szedd magad-akciót, hiszen vannak később érő fajtáik is.

Kérdésünkre, hogy a meggyre milyen év járt, sajnos, nem kaptunk kedvező választ:  „A meggy mindenütt rosszul kötődött idén. Kevés a termés, így aztán abból nem hirdetünk szedd magadot, viszont a hűtőházban várhatóan idén is kapható lesz majd” – zárta szavait dr. Preininger Éva.

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.)

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email