lufi_balex

Illegális hulladék a magasból

lufi_balex

Illegális hulladék a magasból

A lufieregetés emlékezetes pillanat az embereknek, a környezet viszont évszázadok múltán sem felejti el.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A lufieregetés nem magyar sajátosság, szinte az egész világon elterjedt, bár az utóbbi időben több országban is betiltották. Ez a gyakorlat az évek során népszerűvé vált különféle ünnepségeken, rendezvényeken, de akár megemlékezéseken is előfordulhat. Legyen szó egy esküvőről, születésnapról, ballagásról, a lufik feleresztése látványos és színes pillanata az ünneplésnek.

Mindez azonban jelentős környezeti és ökológiai károkat okoz, amelyekről sokan nem tudnak, bele sem gondolnak a következményekbe.

Amikor ugyanis lufikat eregetünk, azok végül visszaesnek a földre vagy a vizekbe. A műanyag lufik 4-500 évig is szennyezik a környezetet, de a környezetbarátnak nevezett, latexből készült léggömböknek is időre van szükségük a lebomláshoz. Sajnos utóbbiak is szennyezik a környezetet, hiszen amíg jelen vannak, veszélyt jelentenek az állatvilágra.

Ami egyszer felmegy, az le is jön, így biztos, hogy az élővilág húzza a rövidebbet egy-egy jól sikerült ünneplés után. A vízparti madarak, a teknősök és más állatok ételnek nézhetik a lufimaradványokat, és ha lenyelik, könnyen eltömítheti az emésztőrendszerüket, de közvetlenül is megfulladhatnak tőlük. Akár műanyag, akár környezetbarát az a lufi, elzáródnak a belek és az állat belehal, hiszen ez gyakorlatilag kiéhezteti őket.

Emellett a madarakra és más állatokra is veszélyt jelentenek, ha azok belegabalyodnak a lufik madzagjába vagy szalagjába, amelyek szintén nem környezetkímélő anyagból készülnek.

A lufik a hosszú évek során széttöredezhetnek apró darabokra, és mikroműanyag formájában szennyezhetik a talajt és a vizeket, így az ökológiai körforgásba is bekerülnek, észrevehetetlen formában.

Nem beszélve arról, hogy a lufikat általában héliummal töltik meg, ez a nemesgáz pedig véges mennyiségben található a Földön. A héliumot az egészségügyben is előszeretettel használják, így a gáz felelőtlen alkalmazása akár a létfontosságú orvosi eljárások elérhetőségét is korlátozhatja.

A Hulladékvadász szerint több alternatívája is lehet az ünneplésnek, amellyel kiválthatjuk a rendkívül károsnak számító lufieregetést.

  • A lehetséges alternatívák között említhetjük a buborékokat, amelyek nemcsak szórakoztatóak, de lenyűgöző látvánnyal is párosulnak. Hasonlóan szimbolikusak, mint a léggömbök, de a földi és a tengeri állatokra veszélytelenek.
  • A lámpatestek használata is gyönyörű módja annak, hogy megünnepeljük alkalmainkat, ahelyett, hogy üzenetet írnánk a léggömbökre.
  • Ha nem nappal van az esemény, akkor mindenképpen érdemes a fényjátékkal próbálkozni, aminek nincs hulladékszennyezése. A tűzijátékot semmiképpen sem javasolják, hiszen káros tevékenység az emberi egészségre és környezetszennyező is.
  • Az őshonos fák és virágok ültetése gyönyörű módja annak, hogy létrehozzunk egy emléket, amely amellett, hogy évekig megmarad és a természetnek is kedvező. Nem beszélve arról, hogy a klímaváltozás miatt társadalmi elfogadása sokkal kedvezőbb, mint a sokak számára bosszantóan ható lufik eregetése.

Tehát a lufieregetés bár látványos és színes, jelentős károkat okoz a környezetnek és az állatvilágnak. Az alternatívák használata nem csak fenntarthatóbb, hanem kreatívabb és egyedibb módot kínál az ünneplésre. Ezzel a megközelítéssel nemcsak a bolygót óvjuk, hanem jobb jövőt biztosítunk az elkövetkező generációknak.

A lufieregetés teljes betiltásáról Magyarországon ugyan még nincsen szó, de egy ilyen lépés véget vethetne az értelmetlen szemetelésnek. Egy másik nézőpont szerint pedig érdemes lenne a lufikat az egyszer használatos műanyagok kategóriájába venni és betiltani.

fotó: freepik.com / Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email