csotoressajtajBA2

Politikai hovatartozástól függetlenül összefogtak a térség vezetői

csotoressajtajBA2

Politikai hovatartozástól függetlenül összefogtak a térség vezetői

Válságtanácskozást tartott ma délelőtt Csőzik László polgármester a kollégáival, valamint Aradszki András országgyűlési képviselővel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Válságtanácskozást tartott ma délelőtt Csőzik László polgármester a kollégáival, Elek Sándor törökbálinti és Spéth Géza diósdi polgármesterrel, továbbá a vízművek vezetőjével Lanku Ildikóval, valamint Aradszki András országgyűlési képviselővel, aki felajánlotta kormányzati kapcsolatait a segítségnyújtásban.

Aradszki András országgyűlési képviselő

„Kormányzati segítséggel újulhat meg a víziközmű-hálózat: minden víziközmű-társulat, -társaság, -szolgáltató hálózatfejlesztésre, -javításra és -karbantartásra évente hozzávetőleg egymilliárd forint támogatást kap majd. (Az ellátási terület, illetve a vezetékek nagysága, állapota függvényében ez az összeg magasabb és alacsonyabb is lehet).

A jövőben folyamatosan biztosított lesz a karbantartási munkák fedezete” – jelentette be Aradszki András országgyűlési képviselő egy szerdai megbeszélést követően, melyen a térség polgármestereivel és Lanku Ildikóval, az ÉTV ügyvezetőjével egyeztetett a keddi sorozatos csőtörések és a kialakult helyzet miatt.

Lanku Ildikó, az ÉTV ügyvezetője

Kérdésünkre, hogy már 2024-ben megkaphatják-e a társulatok ezt az összeget, Aradszki András igennel felelt.

 „A víziközművek állapota nagyon fontos stratégiai kérdés, a kormány készen áll e folyamat támogatására. Már régebben el kellett volna ennek indulnia, de az elhibázott európai szankciós politika miatt nem kaptuk meg azokat a minket illető összegeket, amelyek erre fedezetet nyújtottak volna” – fűzte hozzá a kereszténydemokrata képviselő, hangsúlyozva: a víziközmű-szolgáltatás biztosítása továbbra is a szolgáltató felelőssége.

Aradszki elmondta, hogy a szakmai részeket is átnézve megvizsgálják, mi hiányzik ahhoz, hogy az átmeneti időszakra – tehát amíg nem üzemel ismét száz százalékosan az ivóvízrendszer – a lehető legjobb ellátást tudják biztosítani az itt élők számra.

Spéth Géza diósdi polgármester

A megbeszélést követően elmondta: az egyik fontos kérdés az volt, hogyan oldható meg, hogy lajtos kocsival biztosítsák a szükséges vízmennyiséget ott, ahol jelenleg problémák vannak a vízszolgáltatással.

Lanku Ildikó tájékoztatása szerint hat lajtoskocsit állítottak üzembe. Az ÉTV-nek két kis lajtos kocsija van, ezen kívül kaptak két 5 köbméterest a Fővárosi Vízművektől, Tatabányáról érkezett ma reggel egy másik 5 köbméteres, és bérelnek is egyet. Ezeket mobilizálják, és oda irányítják, ahol épp szükség van rájuk, hiszen ahogy egy-egy víztározót feltöltenek, újból lesz víz egyes területeken.

Aradszki András kérte a polgármestereket, jelezzék a vízszolgáltató felé az igényeiket, és azon lesznek, hogy a katasztrófavédelem, a honvédelem és az állami közművek segítségével mindenki hozzájusson a szükséges vízmennyiséghez addig, amíg a hálózat nem üzemel.

Részletesen beszámoltak a csőtörés miatt kialakult helyzetről

„Ami a tározókat illeti, most felmenő – azaz töltési – fázisban vagyunk, de előfordulhatnak időszakos vízhiányok a három település egyes területein. A vízművek dolgozik a probléma megoldásán” – tette hozzá Aradszki András, aki köszönetet mondott az ÉTV dolgozóinak a helytállásukért, a lakosságnak pedig a türelméért, és hangsúlyozta: a legfontosabb most az önkorlátozás, hogy járványveszély és egyéb bonyodalom nélkül álljon vissza normális kerékvágásába a vízszolgáltatás.

A tárgyaláson a polgármesterek részletesen beszámoltak a csőtörés miatt kialakult helyzetről.

Csőzik László, Érd polgármestere

Csőzik László, Érd polgármestere a reggeli állapotokat ismertette. Mint mondta, a Bakonyi – Mecseki utcák találkozásánál lévő két medence közül a kulcsfontosságú 2. számú medence több mint 75 százalékosan tele volt, így tudta tölteni a rákapcsolt hat medencét. A problémát az okozza, hogy a Nyírfa és a Fonó utcában található két medence apad, 30 százalék körül van – magyarázta.

„Ezért most nagyon fontos, hogy az otthon tartózkodó parkvárosi lakosok reagálnak a helyzetre” – emelte ki a polgármester. „Folyamatosan kommunikáljuk feléjük, hogy csak a legszükségesebb esetben használjanak vizet, és takarékoskodjanak vele. Úgy veszem észre, hogy a kérésünk eljutott az emberekhez, és éjszaka jó ütemben tudtuk tölteni a tározókat.

Szolidaritást vállalunk a szomszéd településekkel, átnyomjuk a vizet Törökbálintnak és Diósdnak, de ennek az az ára, hogy a fenti medencéinkben leapadhat a vízkészlet. Arra kértem Lanku Ildikót, találjanak olyan megoldást, hogy minden tározóban legyen valamennyi víz, és minden városrészre jusson.

Szerencsére egy nappal előbbre tudtuk hozni az idom érkezését Milánóból. Ha megjön, várhatóan péntek délután elkezdhet működni a 600-as vezeték, és a direkt ágon, céltöltő vezetékkel fel lehet tölteni a 2-es tározót, ami majd tölti a többit”- részletezte a polgármester.

Ha további lokális csőtörések lesznek, vagy a most csúcsra járatott (a 600-as helyett is dolgozó) 400-as vezeték megreped, beáll a havária helyzet, azaz két napig nem lesz víz Érden” – tette hozzá a polgármester, utalva arra, hogy a 600-as vezeték mellett több kisebb csőtörés meghibásodásával is meg kellett birkózniuk az ÉTV szakembereinek.

Szerencsére ezeket sikerült megoldani, kivéve Diósdot, ahol a sajtótájékoztató időpontjában még dolgoztak a a vízművesek.

„A mai nap tétje, hogy a tározókban a vizet tudjuk úgy áramoltatni, hogy mindenkinek jusson, ne hörögjenek sehol a csapok” – zárta szavait Érd első embere.

Ami most történt, rávilágított arra, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere elmondta: településén egy régióban, a Tükörhegyen nincs ivóvíz. Ami most történt, rávilágított arra, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan – fűzte hozzá, hangsúlyozva: a vízrendszer rekonstrukciója halaszthatatlan, amihez kormányzati segítség kell. Mint mondta, Törökbálint többlet-vízigényét is meg kell oldani.

„A településen mindenkit ellátunk, aki igényli, ezzel nincs gond, hanem a tisztálkodással. Rengeteg a covidos, a hasmenéses fertőző betegségben szenvedő. Nagyon sokan vannak otthon, és komoly vízmennyiségre van szükségük” – tette hozzá Elek Sándor, aki elmondta azt is: ha igény van rá, tisztálkodás céljára szolgáló vizet is házhoz visznek valamilyen módon, mert más megoldás erre nincs.

Elek Sándor törökbálinti polgármester

Eddig ilyen kérés nem érkezett a hivatalhoz – zárta szavait.

Spéth Géza, Diósd polgármestere arról beszélt, hogy településén a 2-es nyomásövezet egy részében és a 3-as teljes egészében megszűnt az ellátás. A lajtos kocsi este érkezett meg, de víz nem folyt belőle, mert elfagyott. „Kértük, hogy a kocsi mozogjon, ne fix helyen álljon, hiszen nagy területet érint a vízhiány” – tette hozzá.

A diósdi városgazda autói járják a vízhiányos utcákat és palackozott vizet osztanak, a rendőrség és a közterület-felügyelet is segít.

Spéth Géza később a város hivatalos oldalán tudatta: a diósdi Kőbányai úton lévő medence töltése megkezdődött a délelőtt folyamán, délben már elérte a 30 százalékos töltöttségi szintet. Így ha további műszaki probléma nem merül fel, estére részlegesen rendeződhet a vízhelyzet a városban. Törökbálint irányába is megkezdődhet hamarosan a medence töltése – tette hozzá.

Lanku Ildikó beszámolt a többi víztározó töltöttségi szintjéről is, ám ezek a délelőtt tíz órai állásokat tükrözték, azóta elavulhattak, ezért nem közöljük őket. Egy nagyon fontos információt mondott még, ami minden helyzetben érvényes: 20 százalékos töltöttség alatt már megjelenik a nyomáscsökkenés.

Hogy ez ne történjen meg, takarékoskodjunk továbbra is az ivóvízzel, csak a legszükségesebb dolgokra és a legszükségesebb mennyiségben használjuk.

Most tényleg minden cseppje kincset ér.

Fotók: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email