A Kis Mozsár Gyorsétterem a Covid után nyitotta meg a kapuit – akkor, amikor más inkább bezárt. „Bizonyos szempontból hálás vagyok a járványnak, mert a Covid hozott vissza a vendéglátásba” – mondta az étterem tulajdonosa, Morzsik Attila.
Korábban egy nagykereskedést működtetett, ami nem élte túl a járványt. Így aztán több évtizedes hazai és közel tíz éves külföldi vendéglátós tapasztalattal olyan éttermet álmodott meg, ahol főként a klasszikus magyaros konyha remekeit kínálják, a sörben sült hagymás csülöktől a cigánypecsenyéig. Az ötlet bevált, hiszen a Kálvin tér 1. szám alatti barátságos kisvendéglőbe nemcsak a környéken dolgozók jönnek ebédelni, hanem sokan házhoz is szállíttatják az ebédet.
„Mérsékelt árakon dolgozunk, ezért sok nyugdíjas is tőlünk rendel. Olcsóbb így, mintha főzne. És persze kényelmesebb is” – mondta Attila, akivel csúcsidőben beszélgettünk az étterem árnyékos teraszán.
Épp rendőrök érkeztek a napi ebédért, ők elcsomagolva vitték el az ételt. „Rendőröknek, polgárőröknek, mentőknek, tűzoltóknak jelentős kedvezménnyel kínáljuk a fogásainkat” – magyarázta Attila, aki szállít az érdi kézilabdásoknak, sőt, egy érdi magánbölcsődébe is.
„Nálunk a vendégek alakítják a heti menüt: a facebook-on jelezhetik, hogy mit szeretnének. A napi ajánlatokat is a kereslet alapján állítjuk össze. Legnépszerűbb a csülök, a töltött káposzta, a szalontüdő, a pacal, azaz a készételek – ezeket otthon, főleg kis mennyiségben, nehezebb megcsinálni” – mondta Attila.
Az elmúlt egy évben tapasztaltakra építve most bővítik mind a nyitvatartást, mind a kínálatot: szeptember 4-től már nemcsak ebédelni, hanem vacsorázni is lehet a Kis Mozsárban, méghozzá mérsékelt árakon.
„11-től 14 óráig tartunk nyitva ebédidőben, este pedig 18-tól 21 óráig. Hétvégén rendezvényeink vannak, egészen márciusig” – mondta Attila, hozzátéve: a népszerű és olcsó menüt csak ebédidőben lehet rendelni, vacsorát az étlapról választhatnak a vendégek, ezt is alacsony áron.
„Emellett kézműves hidegkonyhai készítményeket is csinálok, ez az egyik specialitásom” – tette hozzá Attila, aki a hidegkonyha fortélyait egy háromszoros olimpiai bajnok mesterszakácstól leste el annak idején, a szokványos kaszinótojástól a töltött kecsegéig.
Ami a melegkonyhát illeti, ott nagy rutinja van abban, hogy akár ezerötszáz emberre is főzzön egyszerre (mint a honvédségnél tette annak idején). Ennek nemcsak az étteremben veszi hasznát: idestova egy évtizede minden téli vasárnapon ő készíti az ebédet a rászorulóknak a téli egyházi ételosztások keretében.
Emellett rendezvényekre főz és az éttermét fejleszti: most például a teraszt szeretné téliesíteni, hogyha beköszönt a hideg idő, még többen férjenek el.
„Számomra a főzés alkotás, és nagyon jó, hogy megtaláltam itt a helyemet. A Kis Mozsárból szeretnék nyugdíjba menni” – zárta szavait.
A Kis Mozsár Gyorséttermet az interneten itt és itt találják meg olvasóink, személyesen pedig a Kálvin tér 1. alatt.
(X)