torokorszag_jpg_pestmegyeimentocsapat

Magyarországra jön Ali, a török földrengés kis túlélője

torokorszag_jpg_pestmegyeimentocsapat

Magyarországra jön Ali, a török földrengés kis túlélője

A csodával határos módon maradt életben a tizenöt éves fiú, aki találkozhat a magyar megmentőivel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tiszteletbeli tagnak választotta a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat azt a tizenöt éves fiút, akire rádőlt a házuk a törökországi földrengés során.  Alira 36 órával később a magyar mentőcsapat talált rá, az édesapja épp a haláltusáját vívta a romok alatt. Akkor még egyiküket sem tudták a felszínre hozni. Viszont a kamasz életben maradt, és nyáron Magyarországra jön, ahol találkozik a megmentőivel.

Ali és édesapja egy ötemeletes ház negyedik szintjén élt egészen a február hatodiki, végzetes hétfő hajnalig. Mindketten felriadtak a földrengésre, de először azt gondolták, ez csak a szokásos rengés, és nyugodtan vártak – ahogy máskor is szoktak… Csakhogy a földmozgás nem szűnt meg, ezért Aliék a menekülés mellett döntöttek. Kifutottak a lakásból és elindultak lefelé.

Már a második emeleten jártak, amikor kialudtak a lámpák. Ali megrémült, megállt. Édesapja az utcáról futott vissza a rémülten sikoltozó gyermekéért. Amint megfogta a fia kezét, az épület kártyavárként omlott össze. A romok foglyul ejtették apát és fiát.

„A mentés hosszú és bonyolult folyamat lett végül. Kellettünk hozzá mi, egy önkéntes mentőcsapat, egy lelkes segítő, aki tartotta a lelket a fogságba esett gyermekben. Kellett hozzá Ali élni akarása, szerencse, csoda, munkagépek, katonaság és a török mentőcsapat. Az, hogy Ő életben van, legyen példa mindenkinek. Nekünk megmutatta, hogy még a mi szakmánkban is léteznek csodák”

– írta a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat a közösségi oldalán.

Alit a magyar mentőcsapat tagjai Hatayban találták meg a romok alatt. Kilenc méteres alagutat fúrtak hozzá, de a kimentése akkor még lehetetlennek tűnt. Szólongatták őt, amire a fiú úgy emlékezett, hogy valakik ismeretlen nyelven beszéltek hozzá. Aztán eljött a pillanat, amikor megszűntek a törmelékek alatt rekedt gyerek  életjelei, így a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tovább állt, hogy további túlélőket találjon. Másfél nap múlva jött a hír: Ali túlélte!

A kamasz élet-halál között lebegett, amikor darukkal és munkagépekkel leemelték róla a törmeléket a ház bontását végző török csapatok.

Sajnos a fiú egyik lábát amputálni kellett, és nem tudni még, hogy a másikkal mi lesz. De él. A magyar mentőcsapat nem engedi el Ali kezét: nyáron vendégül látják, és igyekeznek az újrakezdését támogatni. A szándékuk annyira komoly, hogy mint azt a közösségi oldalukon megírták, kedden visszatértek Törökországba, és meglátogatták a kórházban kis túlélőt. Akinek most pihenésre, rehabilitációra, művégtagra és sok-sok erőre van szüksége.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az ÉrdFM 101.3-nak is elmesélte Ali történetét. Hallgassák meg, hogy a magyar hősök milyen csodával határos módon menekítették ki a fiatal fiút:

 

 

 

Ahogy a mentőcsapat Alit, úgy a lakosság a mentőcsapatot tudja támogatni, az SZJA egy százalékának felajánlásával. Adószámuk: 18711509-1-13

 

Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közösségi oldala

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email