1674727157008

Ki lop és mennyit? – Egymásnak feszültek a közgyűlés tagjai

1674727157008

Ki lop és mennyit? – Egymásnak feszültek a közgyűlés tagjai

Megemelik a temetői szolgáltatások díját.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mielőtt a közgyűlés megszavazta a temetői szolgáltatások díjának emelésről szóló döntést, T. Mészáros Andrásék csípőből tüzeltek a szerintük felkészületlen baloldali képviselőkre, akiket tolvajnak, hazugnak neveztek.

Viszont Csőzik László finoman figyelmeztette az elődjét, hogy éppen az ő vezetése idején fizettek ki 8 millió forintot a baráti cégnek, amit Tetlák Örs a Szövetség Érdért politikusa nyíltan csalásnak nevezett. Erre T. Mészárosék részéről mély hallgatás volt a válasz.

Persze, azért dolgoztak is a képviselők, Somogyi Tamás, az ÉKFI vezetője elmondta, 2017-ben változtattak utoljára a temetkezés díjain. A magyar állam millió forintos normatív finanszírozása, és a 40 millió forintos bevétel nem fedezi az üzemeltetés költségeit.

A Covid időszaka alatt nem emeltek a temetkezési díjakon, de most mindenképp szükségessé vált ez a lépés – hangsúlyozta.

 

Simó Károly (Fidesz-KDNP) brutálisnak tartja a díjemelést. „Fontos lenne, hogy lássuk: miért emelkednek 2022-ről 2023-ra jelentős mértékben a temető fenntartási költségei. A Pénzügyi Bizottság ezért úgy döntött: bekéri az üzemeletető ÉKFI pénzügyi elemzését. Ezért javasoljuk, hogy februárban tárgyalja csak a testület az előterjesztést” – mondta.

Csőzik László polgármester rávilágított: az eddigi 80 millióról azért emelkedik 110 millió forintra a temető fenntartásának költsége, mert több új beruházást is megvalósítottak, illetve terveznek a temetőben – többek közt egy új parcella nyitását.

temeto_201031
Archív fotó

Somogyi Tamás hangsúlyozta: a temetőnek egy megyei jogú városhoz megfelelő színvonalon kell működnie, és bár fájó a díjemelés, de a felmerülő költségek miatt szükséges.

„Figyelembe vettük a környező települések díjszabását is. Az érdi díjak így is messze elmaradnak a fővárosiaktól – nem véletlen, hogy nemcsak a helybeliek, hanem a környező településeken élők is gyakran itt temetkeznek. A rezsi- és üzemanyag-költségek is jelentősen emelkedtek, ezért is indokolt a változtatás” – zárta szavait.

Lengyel Péter, a Szövetség Érdért frakció vezetője azt hangsúlyozta: a temetői díjak átlag 22 százalékkal változnak márciustól. „Ez az emelés indokolt és teljesen visszafogott, annál is inkább, mert nem 2022, hanem 2017 a bázisév” – jegyezte meg a frakcióvezető.

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) vitatta a díjemelés megalapozottságát.Beszélt egy új temető létrehozásának lehetőségeiről, illetve ennek szükségességéről is. Mint mondta, meg kellene vizsgálni a lejárt és újra nem váltott sírhelyek számát, mert tudomása szerint az elmúlt pár évben 1000-1200 sírhely szabadult fel – ha ez a tendencia megmarad, az elkövetkezendő időben nem kell félnünk attól, hogy az Ercsi úti temető megtelik.

Csőzik László ezzel kapcsolatban megjegyezte: várhatóan nem lesz szükség az elkövetkezendő öt évben az új temető megnyitására.

temeto4eudrazse_210428
Archív fotó

Antunovits Antal (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy egyre gyakoribb, hogy a Duna-parton emlékeznek meg elhunyt szeretteikről az érdiek – a parton sokasodnak a koszorúk, mécsesek, a megemlékező szertartások. Antunovits Antal javasolta egy kis kápolna felállítását, hogy a megemlékezés méltó legyen, és a Duna-parton sétálókat se zavarja.

Csőzik László elmondta: megvizsgálják a jelenlegi helyzetet és a lehetőségeket, kellő tiszteletet és óvatosságot tanúsítva a kegyeleti jogokkal kapcsolatosan.

A rendeletmódosítást végül közel egy órás vita után fogadták el.

A rendeletmódosítás értelmében a temetési hely megváltási, újraváltási díjai, valamint a temetői szolgáltatások díjai márciustól átlagosan 22 százalékkal emelkednek, a szolgáltatások pedig bővülnének, a lakosság igényeihez igazodva.

Az egyes és a kettős felnőtt sírhely megváltása, újraváltása 25 százalékkal emelkedik, ahogy az egyes és kettes urnafülkéé, illetve urnaoszlopé is. A sírbolt újraváltási díja viszont csak tíz százalékkal emelkedik, és az idei évtől már új kriptát is vásárolhatunk az érdi köztemetőben, és bevezetik az ikerurna használatát is.

A temetési szolgáltatások is drágulnak, legkevésbé az exhumálás díja (10 százalék), legjobban a szombati temetés felára, ami a duplájára emelkedik.

temeto2
Archív fotó

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email