A pierogi hagyományos lengyel étel, amit előszeretettel fogyasztanak karácsonykor. A kis tésztabatyukban lévő töltelék a különböző régiókban eltérő ízesítésű lehet – édes és sós is.
Az alábbi recept a káposztás változaté.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 3 dkg vaj
- 1 tojás, ízlés szerint
- 1,5 dl forró víz
Hozzávalók a káposztás töltelékhez:
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 3 kanál olaj
- 3 hagyma
A tésztát összegyúrjuk, majd 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Pohárral körlapocskákat szaggatunk belőle.
A töltelékhez a káposztát az összes hozzávalóval együtt felaprítjuk, puhára pároljuk. Apróra vágott gombát is adhatunk hozzá.
A körlapokat megtöltjük a töltelékkel, félbehajtjuk, a széleket mindenütt összecsípjük.
A kagyló formájú batyucskákat forró vízben 3-5 percig főzzük. Ha feljönnek a víz felszínére, serpenyőben, egy kis olajban pirított hagymán pirítsuk meg mindkét oldalát.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet Szczerba Loránd, az Érdi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagja küldte. Köszönjük!