22_03_29_erdmost_nincskep

Mindent az szja-bevallásról

22_03_29_erdmost_nincskep

Mindent az szja-bevallásról

Eddig kétmillióan nézték meg az szja-bevallástervezetüket a NAV portálján - háromszázezerrel többen, mint tavaly.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A személyijövedelemadó-tervezet március óta elérhető a NAV webes felületén. A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szüksége esetén módosítani, majd beküldeni.

 A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően  bevallássá válik.

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

Akik papíralapon adják be bevallásukat, alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, melyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Ezt eddig több mint 660 ezren tették meg. Aki május 20-ig nem rendelkezik az 1 százalékról, később már nem tudja eljuttatni a szervezetekhez. A felajánlásra jogosult civil szervezetek és vallási közösségek egyébként megtalálhatóak a NAV honlapján.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai 2022. május 16. és 20. között rendkívüli nyitvatartással várják az ügyfeleket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ügyfélfogadásra előzetes időpontfoglalással éredemes érkezni.

A fővárosban (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35., XIII. kerület, Dózsa György út 128-130., XIII. kerület, Kresz Géza utca 13-15., XIV. kerület, Gvadányi utca 69.), és a megyeszékhelyeken működő központi ügyfélszolgálatok nyitvatartása:

 

dátum nyitvatartás
május 16. hétfő 8:30 – 18
május 17. kedd 8:30 – 18
május 18. szerda 8:30 – 18
május 19. csütörtök 8:30 – 18
május 20. péntek 8:30 – 18

 

Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon. Az Infóvonal májusban hosszított nyitvatartással elérhető, május 9. és 19. között 18 óráig, május 20-án pedig 20 óráig. 16 óra után azonban kizárólag a személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatban kérhető segítség.

 

Hallgassa meg az ÉrdFM 101,3 interjúját Salgó Attila sajtóreferenssel:  

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email