Baka és Büki, egyszerre

Baka Györgyi és Büki Attila író-olvasó találkozójával ünnepelte a Csuka Zoltán Városi Könyvtár a magyar költészet napját április 13-án.

Az esemény különlegessége, hogy a két Érden élő költő, akikkel külön-külön már többször is találkozhatott a helyi irodalomkedvelő közönség, most először lépett együtt az olvasók elé.
Az alkalom különlegességét tovább emelte, hogy a Covid óta e két költő nem lépett a közönség elé, ez az érdi író-olvasó találkozó volt az első alkalom. „Körülbelül két éve nem vállaltam már szereplést. Az újabb verseimből hoztam egy csokorral, amelyek egyrészt Érdről szólnak, ahol harminc esztendeje élek, másrészt a szülőföldemről, ugyanis Vas megyéből származom. De olyan költeményeket is hoztam, amelyeket Káldi János költőhöz írtam, aki a főiskolán tanárom volt, és januárban ünnepelte volna a századik születésnapját” – mondta Büki Attila, akitől megtudtuk azt is: az elhangzott versek többsége még nem látott napvilágot, az érdi közönség hallhatta először.

Baka Györgyi utolsó verseskötete pont a járványveszély előtt jelent meg, de összesen egy bemutatója lehetett. „Ez az időszak olyan hatással volt a kedélyállapotomra, hogy a verseimet nem tudtam abban az ütemben írni, ahogy korábban – jóval kevesebb költeményem született. Ez a mostani felolvasóest átfogó, visszatekintő alkalom, a különféle köteteinkből válogattunk, az alkalom tematikája szerint, azaz a szülőföldhöz, az otthonhoz kapcsolódva” – mondta Baka Györgyi, akinek, mióta vége a lezárásoknak, a járványveszélynek, az alkotókedve is visszatért. „Aktívan indult az április, a napokban volt egy önálló költői estem a Magyarországi Szerb Színházban. És ami számomra még fontosabb, az elmúlt két évben összeállítottam és megszerkesztettem egy kötetet a válogatott és új verseimből, és az ünnepi könyvhétre várhatóan meg is jelenik. Ez alkalommal bizonyára ismét találkozom majd az érdi olvasókkal” – zárta szavait.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email