22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan és mi alapján válasszunk iskolát a gyereknek?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hogyan és mi alapján válasszunk iskolát a gyereknek?

Hamarosan közeledik az általános iskolába való beiratkozás időszaka. A legtöbb esetben a gyermeket a lakhelyéhez tartozó iskola automatikusan felveszi, de ezen felül a szülőknek minimális a mozgásterük az iskolaválasztásnál.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Természetesen magániskolába, alternatív iskolába vagy egyházi iskolába is be lehet iratni gyermeket, illetve más körzetbe tartozó iskola esetén már csak abban az esetben, ha az adott iskolának maradtak fennmaradó férőhelyei, de ilyen esetben is előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetűeket, illetve sok iskola azt is figyelembe veszi, ha a leendő diák testvére már az intézményben tanul.

Schillinger Zsuzsanna, a biatorbágyi Tópark Általános Iskola intézményvezetője, fejlesztőpedagógus az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában kifejtette, a főváros agglomerációjában így is magasak az osztálylétszámok, így az a jellemző, hogy a gyermekek a körzeti iskolába járnak.

Az intézményvezető szerint iskolaválasztásnál a szülőnek az iskolák szellemiségét, karakterét kell összehozniuk a saját elképzeléseikkel, de nagyon fontos a tanárok személyisége is.

Érden 2022. április 21-én, csütörtökön és 22-én pénteken tartják a beiratkozást a helyi általános iskolákban, ahová a szülő tanköteles korú gyermekét köteles beíratni lakóhelye szerint vagy választott iskolájának első évfolyamára.

Amennyiben a választott iskola intézményvezetője a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

A beiratkozás rendje szerint a 2022/2023-as tanévre a szokásos módon és ütemezésben történhet meg, de a szülőnek/gondviselőnek nem szükséges feltétlenül személyesen megjelennie, elektronikus úton is eljárhat.

Az általános iskola köteles felvenni azt a – jelenleg 2016. augusztus 31. előtt született gyermeket, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik.

Az érdi beiskolázási körzeteket – utcalista szerint – ide kattintva érheti el.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email