csirkecomb

Gabona, sertés, csirke: nagy drágulás jöhet

csirkecomb

Gabona, sertés, csirke: nagy drágulás jöhet

Rekordáron jegyzik az árutőzsdén májusra a búzát, kukoricát, repcét az ukrajnai háború miatt is. Raskó György agrárvállalkozó ezért nem tartja irreálisnak, hogy a minőségi étolaj ára ezer forintra ugorjon; beavatkozás nélkül minden drágul májusban, a sertéscomb és csirkemell 15-20 százalékkal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha gyorsan győznek az oroszok, akkor legalább tavaszi vetés lesz – véli Raskó, aki Márki-Zay Péter szakpolitikai kabinetjének mezőgazdasággal foglalkozó tagja.

Döbbenetes mértékű gabona- és olajosmag-áremelkedés történik a nemzetközi tőzsdéken – írja a Facebookon Raskó György agrárközgazdász, nagyvállalkozó. Csütörtökön a chicagói árutőzsdén a búza jegyzése májusi határidőre 14 éves rekordárra ugrott. A kukoricajegyzések szintén kúsznak felfelé a párizsi és a chicagói árutőzsdén egyaránt, szintén 14 éves csúcsra emelkedve.

A búza és a kukorica tőzsdei ára a tavaszi határidőkre mind jóval 100 ezer forint fölé ment tonnánként forintra átszámolva (tavaly év végén a budapesti tőzsde adata szerint a takarmánykukorica és a takarmánybúza ára 90 ezer, illetve 75 ezer forint volt – helyben.hu megjegyz.). A repce még a gabonáknál is nagyobb mértékben drágult, szintén történelmi csúcsra. Mindezek hátterében az orosz-ukrán-háború és a gyengének ígérkező dél-amerikai olajosmag-termelés áll. A Világbank szerint ez újabb élelmiszer-árrobbanást okozhat, ha elhúzódik a háború és leáll a gabona és növényi olajok exportja a fekete tengeri kikötőkből – írja Raskó. Ukrajna összes tengeri kikötője blokád alatt van, a berakodás leállt.

Szerinte nem volt ijesztgetés azon nyilatkozata pár napja, hogy a jó minőségű napraforgó étolaj literenkénti bolti ára az árbefagyasztás megszűnése (május 1.) után megközelíti az ezer forintot. A mostani helyzet alapján ez szinte biztosra mondható, ha csak a kormány nem avatkozik be – fogalmaz Raskó. A búzaárak megugrása a liszt és a sütőipari termékek további emelkedését valószínűsíti, a kukoricajegyzések csúcs közeli szintje pedig tovább drágítja a sertés- és baromfihizlalást, azaz mind a sertéscomb, mind a csirkemell kiskereskedelmi ára várhatóan 15-20 százalékkal megugrik május 1. után.

Raskó felveti, hogy mi lesz, ha az ukrán gazdák a háború miatt nem tudnak vetni a tavasszal. Úgy véli, a jövőbeni áralakulást befolyásolja, hogy ha az oroszok átveszik a hatalmat Ukrajnában március végéig, akkor lesz vetés és lesz újra búza, kukorica és növényi olajexport a fekete-tengeri kikötőkből és visszacsúsznak az égbe szökött terményárak is. Már az idén nyáron.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email