22_03_29_erdmost_nincskep

Több polgármester elutasítja fizetése emelését

22_03_29_erdmost_nincskep

Több polgármester elutasítja fizetése emelését

Akár a retorziót is vállalja több polgármester, de nem szavaztatja meg fizetésének több százezres megemelését januártól, mert a parlament pénzt nem adott hozzá. Érden az alpolgármesterek és a képviselők bérét is befagyasztják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

helyben.hu

A TÖOSZ fideszes elnöke biztos abban, hogy a februári bérszámfejtés idejére a kormány odaadja az országosan nagyjából négymilliárdot.

A közelmúltban szavazott arról az Országgyűlés, hogy nagyjából 30 százalékkal kötelezően megemelkedik a települési polgármesterek fizetése. A budapesti főpolgármester javadalmazása 1,3-ról másfélmillióra, a kerületekben 1-ről 1,3 millióra emelkedik. A kormánypárti többség azonban fedezetet „elfelejtett” mögéje tenni. Sok kistelepülésen vakarják a fejüket az elöljárók, miből gazdálkodják ki a látszólag nem grandiózus összeget. Az 500 fősnél kisebb falvakban csaknem 300 ezerről 520 ezerre nő a fizetés, az 5 és 10 ezer közti lakosságú kisvárosokban nem egészen 600 ezerről 845 ezerre, a 30 ezres nagyvárosokban 1,105 millió lenne a javadalmazás.

Ennél is többet kapna a megyei jogú város Szombathelyet vezető Nemény András, akinek illetménye a jelenlegi 997 ezer 200 forint helyett 1,3 milliót lenne. A polgármester elutasítja a fedezet nélküli emelést. Ha a kormányhivatal a törvényre hivatkozva mégis kikényszeríti a magasabb bért, akkor a különbözetet jótékonysági célra fogja fordítani. Hasonlóan döntött Érd vezetője. A helyben.hu-nak küldött nyilatkozatában Csőzik László kifogásolja, hogy a helyi adófizetőkre terhelné a Fidesz az évi több millió forintos pluszkiadást, ami nemcsak politikailag, morálisan is elfogadhatatlan számára. Emlékeztet arra, hogy az önkormányzatok – különösen az ellenzéki vezetésűek – rendkívül nehéz anyagi helyzetben vannak a koronavírus-járvány, a nyomában járó gazdasági válság és a kormányzati forráselvonások miatt. A központi elvonások Érdet az elmúlt két évben közel 3 milliárd forint értékben sújtották.

Csőzik kifejti, hogy bár a törvényben 30 százalékos fizetésemelést határoztak meg, de ez valójában 50 százalék körüli, mert a költségtérítés és a nyelvvizsgapótlék a bér egy bizonyos százalékában van meghatározva, tehát ezek is emelkednének. Nem beszélve az alpolgármesteri fizetés növekedéséről, amely szintén százalékos arányban a polgármesteréhez mérten változna.

Ezért úgy döntött a polgármester, hogy Érden a fizetésemelésre vonatkozó törvényi előírást nem hajtják végre. Miután nem vitte be a törvényt a helyi szabályozásba átültető határozattervezetet az idei utolsó, december 16-i közgyűlés elé, januártól a hivatal sem az ő, sem az alpolgármesterek esetében nem fogja bérszámfejteni az emelt összeget. Csőzik is vállalja, hogy a kormányhivatal elmarasztalja őket a törvénysértés miatt. Mi több, azt javasolta a közgyűlésnek, hogy amíg ilyen rossz anyagi helyzetben van a város, a képviselői tiszteletdíjakat is fagyasszák be, amit a képviselők – a kormánypártiak is – egyhangúan megszavaztak. Ez a felülről elrendelt fizetésemelés azért sem elfogadható, mert közben az önkormányzati dolgozók jelentős része igen keveset keres, tovább nyílna az olló az elöljárók és az ő bérük között. Érden van több olyan mérnök végzettségű, hatalmas beruházások előkészítésével foglalkozó szakember, akinek a fizetése a bruttó 350 ezret sem éri el.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke – Tab fideszes polgármestere -, Schmidt Jenő másképpen látja a helyzetet. Szerinte a törvény kötelező az elöljáróságokra. Szerinte az sem megoldás, ha – kormányhivatali nyomásra – valamely városvezető jótékony célra fordítja a növekményt, mert ez esetben az önkormányzat mégis kifizette a pluszpénzt. Schmidt egyébként biztos abban, hogy a január elsejétől esedékes nagyobb fizetés februárban esedékes számfejtéséig a kormány megadja a fedezetet (sőt, a minimálbér növekedésének költségtöbbletét is). Országosan négymilliárd forintról van szó a városvezetők bérével, ami az állami költségvetésben alig látható összeg – mondta a TÖOSZ-elnök. Szerinte a kormány eddig minden ilyen pluszkötelezettséget megtérített az önkormányzatoknak.

A Fővárosi Közgyűlés utolsó idei ülésén megszavazta a főpolgármester fizetésének megemelését a törvény szerinti mértékben és helyettesei javadalmazását a 90 százalékos szorzóval.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email