22_03_29_erdmost_nincskep

Kosár: felemás, mégis pozitív volt a VMG őszi idénye

22_03_29_erdmost_nincskep

Kosár: felemás, mégis pozitív volt a VMG őszi idénye

Bár öt győzelemmel és öt vereséggel “csak” ötvenszázalékos mérleget tudhat maga mögött a Gia Form-VMG DSE férfi kosárlabdacsapata az NB II Közép A-csoportjában, Valaczkay Gáborék az új csapat építése közepette is előreléptek, hiszen jelenleg nyolcadik helyen állnak a tabellán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tíz mérkőzést játszott a férfi kosárlabda NB II Közép A-csoportjában a Gia Form-VMG DSE, amely ezek alatt ugyanannyi győzelmet és vereséget tud felmutatni. A nyáron bár többen távoztak, névadó szponzor és sok új játékos is érkezett. A szezon céljaihoz képest hogyan sikerült az első tíz bajnoki?

– A névadó szponzor érkezésének nagyon örültünk, de még mindig amatőr szinten vagyunk, itt mindenki csak szeretetből kosárlabdázik – kezdett bele Valaczkay Gábor, a Gia Form-VMG DSE játékos-edzője. – Nyáron bajban voltunk, mert a tavalyi szezonból csak négy-öt felnőtt játékosunk maradt, szerencsére az ismeretségeink által sikerült megerősíteni a keretet és igazolni majdnem egy csapatravaló kosárlabdázót. Tudtuk, hogy a változások miatt a csapatépítés hosszadalmas folyamat lesz, mert heti kétszer edzünk, ami miatt még több időre van szükségünk ahhoz, hogy összeszokjunk, hiszen három-négy edzéssel ez könnyebben menne. Emiatt kissé nyögvenyelősen kezdődött a szezon és utána volt egy-két kudarc is, amire nem számítottam, mint például az Újpest elleni hazai vereség, de összességében reális az öt győzelem, öt vereség. Az utolsó mérkőzést is majdnem vesztett helyzetből sikerült megfordítani és azokat a csapatokat le tudtuk győzni, akik be voltak kalkulálva.

Ez az 5-5-ös mérleg jónak mondható? Ahogy mondtad, a csapatépítés folyamatában vagytok. Ebből kiindulva akár pozitív is lehet az az ötven százalékos mérleg.

– Valahol ez is benne van, de több meccsen is azért kaptunk ki, mert érződött az összeszokottság hiánya. Ahogy telik az idő, látszik, hogy nagyon tudunk küzdeni egymásért, a csapatért és a győzelemért. Fontos, hogy elkerüljük a sérüléseket, betegségeket, mert az utóbbi időben sajnos ebben sem volt hiány. Ilyen apróságokon és a szerencsén is múlik a dolog, de januártól több olyan mérkőzésünk lesz, ahol a tabella végén álló csapatokkal találkozunk, tehát további győzelmek is várhatóak. Ha ezek is meglesznek, akkor a mostani nyolcadik helynél is tudunk előrébb lépni.

Mi a csapat ereje?

– Egyéni képességekben mindenki jó, NB I-es múlttal rendelkező játékosaink vannak és a csapat szerkezete is jó, mert most már vannak magas játékosaink, bedobók is. A fegyelmi részben kell javulni, mert sokszor türelmetlenek vagyunk, ami könnyű hibákhoz vezet. Ha ebben javítunk, akkor mindenképp jobb eredményekre számítanék. Úgy érzem, az egyéni képességek döntöttek, mert sokszor kulcsfontosságú pillanatokban tudtunk hárompontosokat dobni. A védekezésünk az egész őszi félévet tekintve végig stabil volt. Ez egy jó szellemű társaság, de még érnie kell.

Milyen a bajnokság? Ott van például az éllovas Budafok, amelytől 48 ponttal kikapott a csapat, ellenben a Bravost 41 ponttal legyőzte.

– Szerintem reális a nyolcadik helyünk. A Budafok nagyon kimagaslik, a második MAFC Martost idegenben 22 ponttal verte, ellene senki nem vár szoros mérkőzést, de a többi csapat közül szinte bárki képes bárkit megverni. Talán a HSE van még a tabella legalján, amely nem tud szoros meccset játszani.

Az elmúlt években tizedik helyen végeztetek. Most azért merészebbek a célok?

– A szezon elején az ötödik hely környékére gondoltam, de nyilván ehhez az is kell, hogy ne legyenek sérültjeink és a heti két edzést is úgy kell lebonyolítani, hogy mindenki ott van. Akkor lehet szó róla, hogy az öt-hatodik hely környékén végzünk, de szerintem a nyolcadik hely meglesz, amely mindenképp előrelépés az előző évekhez képest.

Az utánpótlással mi a helyzet? Hogyan teljesítettek ősszel?

– A lány csapat kezd összeállni, sajnos az U16-os fiúknak nem volt sok meccsük, mert nálunk is és az ellenfeleknél is felütötte a fejét a covid. Az U18-as fiúknak egész sok meccsük volt, de az ő hozzáállásuk miatt csalódott vagyok, mert az nem az igazi, az edzés- és meccslátogatás sem olyan, mint ahogy szerettem volna, ez látszik az eredményeken is. Annak viszont örülök, hogy az U12-eseknél sikerült egy csapatot toborozni és Pécsről igazolt centerünk, Riskó Dávid edzi őket, aki jó munkát végez velük, ezért jövőre szeretnénk még egy hasonló korú csapatot létrehozni, hogy alulról kezdjük az építkezést.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email