22_03_29_erdmost_nincskep

Mentsük meg a karácsonyfát!

22_03_29_erdmost_nincskep

Mentsük meg a karácsonyfát!

Manapság már egyre többen vásárolnak földlabdás fenyőfát karácsonyra, ezzel óvják meg a fákat, mivel az ünnepek után sem kell kidobni a növényt, hanem kiültethetjük a kertbe. Bálint Károly kertépítő mérnökkel beszélgettünk az ÉRD FM 101.3 reggeli műsorában arról, hogy mentsük meg a fát ünnepek után.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagyon fontos azt tudni, hogy azért a földlabdás fenyők nem a lakásba valók, mivel nagyon nehéz megteremteni azokat a körülményeket, amikben jól érzik magukat, ugyanakkor azért nem lehetetlen. A cserép nélkül vásárolt fenyőfának keressünk egy megfelelő cserepet és helyezzük bele a zsákkal együtt, a zsák száját egy kicsit kinyithatjuk, hogy ne fülledjen be a növény.A hézagokat töltsük ki víztartó közeggel, a legjobb és legszebb megoldás a fenyőkéreg. Fontos, hogy a cserép alján legyenek lyukak és rakjunk alá alátétet, nehogy lecsepegjen a víz. A legelején tartsuk a növényt 10-12 Celsius fokos hőmérsékleten, ne vigyük be a lakásba azonnal, mert azt nagyon megsínyli.


A szakember azt ajánlja, fokozatosan szoktassuk hozzá a fát a melegebb levegőhöz, 2-4 nap után már nyugodtan bevihetjük a lakásba. Ha azonnal bevisszük, akkor biztosan nem fogja túlélni, ugyanis a lombot gyorsan el fogja hullajtani. Helyére került a fa, nincs más teendő, mint feldíszíteni, majd öntözni párszor.

Bálint Károly azt tanácsolja, hogy a fenyőket tavasszal ültessük ki a kertbe, ne hagyjuk a cserépben, a meleg lakásban pedig főleg ne. A legjobb módszer az, és itt szoktak sokan hibázni, hogy folyamatosan szoktatjuk hozzá a kinti hőmérséklethez a növényt. Gondoljunk csak bele, bent vagyunk a 20-23 fokos lakásban és kitesznek minket hirtelen a 3-4 fokba, biztosan nem örülnénk neki.

A növények ugyanígy viselkednek. Ráadásul nem elég arra figyelni, hogy nappal jó idő legyen, ügyelni kell arra is, hogy éjszaka se fagy. Szóval szépen lassan, először pár hétig tartsuk 13-15 fokon, majd 5-6 fokon, és ezután már lehet is kiültetni. 

A földlabdás fenyők esetében ássunk a gyökér méreténél körben minimum 20 cm-rel nagyobb gödröt. Helyezzük be a növényt, a zsákot óvatosan fejtsük le, és nyomjuk minél mélyebbre! Előfordulhat, hogy a sok mozgatás eredményeképpen lazává válik a földlabda. Ebben az esetben vágjunk nyílásokat a zsákra, de ne fejtsük le. Töltsük fel zsákos fenyőfölddel és iszapoljuk be. A tövet takarjuk be vastagon lombbal, szalmával, esetleg fenyőkéreggel.

A konténeres fenyőknél a technológia ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy az edényből kivéve ültessük el a növényt. Nagyon száraz tél esetén enyhébb időben öntözni kell őket. Előfordulhat, hogy hosszan tartó fagyos idő esetén nem tudjuk rövid időn belül kiültetni fenyőfánkat. 

Arról, hogyan válasszunk karácsonyfát, IDE KATTINTVA olvashat!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email