22_03_29_erdmost_nincskep

Október végétől lesz újra esélye a koronavírusnak

22_03_29_erdmost_nincskep

Október végétől lesz újra esélye a koronavírusnak

Gyógyszerrel vagy védőoltással jobb küzdeni a koronavírus ellen? Miben más a delta variáns, mint a vuhani? Kiszoríthatja-e Magyarországon a brit mutánst? És egyáltalán, mire számíthatunk ősszel? Az ÉrdFM 101.3 hétfő délutáni műsorában Zsuffa Péter műsorvezető Rusvai Miklós virológussal beszélgetett.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rusvai Miklós hangsúlyozta: a vírusfertőzések zöme esetében nem a gyógyszer, hanem a védőoltás jelenti a megoldást a betegség legyőzésében. Egyedül a HIV-fertőzésnél fordul elő, hogy gyógyszer állítja meg a betegség rosszabbodását, de ennek szernek a kikísérletezése körülbelül negyven évig tartott. „A koronavírust is a vakcina fogja megállítani; mire a gyógyszeres védekezés olyan szinten lesz, hogy egy újabb variánst azzal is meg tudnánk állítani, ez a vírus rég lekerül a világ étlapjáról” – mondta Rusvai Miklós, aki szerint három-öt évig lesz még ott a vírus a „konyhafőnök ajánlatai” között, utána fokozatosan feledésbe merül, és 20-25 év múlva ugyanúgy nem foglalkozik majd vele senki, mint a ’70-es évek óta ismert másik négy koronavírussal. „Ezek rendszeresen előfordulnak, ősszel náthát okoznak, kicsit tüsszögünk, köhögünk tőlük. Nem is vagyunk tisztában azzal, hogy ezeket a fertőzéseket is koronavírusok okozzák” – jegyezte meg.  

Minek nevezzelek?
Brit variáns: alfa
Dél-afrikai: béta
Brazil: gamma
Indiai: delta

Delta kontra vuhani

A delta (azaz az indiai variáns) könnyebben okoz fertőzést, könnyebben tapad a sejthez, kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vuhani vírus. A fertőzés hatására létrejövő tünetek részben eltérnek: a delta esetében ritkább a szaglás- és ízlelésvesztés, ami pedig nagyon jellemző volt az alfa (vagyis brit) variánsnál. Ugyanakkor jóval erőteljesebbek a légzőszervi (náthaszerű) tünetek: orrfolyás, könnyezés, tüsszögés, köhögés, és gyakrabban társul hozzá hasmenés. Európában a legtöbb halálesetet mostanáig az alfa okozta, az indiai kevésbé halálos – részben azért, mert sokan már be vannak oltva, illetve korábban már megfertőződtek valamelyik variánssal, és ez számukra védettséget biztosít(ott). Ugyanakkor a fejlődő országokban a delta nagyon erőteljes és magas halálozással jár – ott ugyanis nem volt jelen a brit variáns. Ott gyakoriak a különböző társfertőzések is – tette hozzá Rusvai Miklós.

A beszélgetésben a virológus elmondta azt is, hogy a koronavírus-fertőzés időszakosan negatívan befolyásolhatja a nemzőképességet – remélhetőleg ez idővel visszaáll az eredeti szintre, de hogy ez valóban így van-e, azt azért nem tudni, mert a fertőzést megelőző állapotot nem mérték.

Ősszel visszatérhet

A delta terjedésével kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: Magyarországon viszonylag jó az átoltottság, és a nyári hőség sem kedvez a légzőszervi vírusok terjedésének, így a hat hete két embernél diagnosztizált delta variáns mostanra csupán hat regisztrált esetre emelkedett.

Tehát egyelőre úgy tűnik, hogy az indiai mutáns a következő néhány hónapban nem fogja kiszorítani a brit változatot. Október végétől, mikor jönnek a légzőszervi betegségek, a ködös, hűvös idő, lesz esélye újra a koronavírusnak.

Nem kizárható, hogy ismét lesznek szigorítások, de minden egyes beoltottal csökken az esélye annak, hogy a bezártság visszatérjen az ősszel

– zárta szavait.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email