22_03_29_erdmost_nincskep

Reneszánszát éli a hajfonás

22_03_29_erdmost_nincskep

Reneszánszát éli a hajfonás

Az Afrikából származó hajfonás igen nagy népszerűségnek örvend napjainkban mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály körében. Két érdi fodrászt, Molnár Ildikót és Németh Szilviát faggattuk a jelenségről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hajfonás története a régmúltra tekint vissza. Erről Molnár Ildikó számolt be nekünk, aki kíváncsi volt arra, hogy ez a divatos hajviselet, amivel naponta örvendezteti meg vendégeit, honnan ered.

A hajfonás Afrikából indult hódító útjára, egy namíbiai területről származó himba törzstől. A törzs tagjainak körében ez rituális művészeti tevékenység volt: az anyák a lányoknak fonták a hajukat, és ezáltal közelebb kerültek egymáshoz. Később a fonás azt is megmutatta, melyik törzshöz tartoznak, hiszen a különböző törzsek tagjai különböző módon fonták a hajat. „A fonásra ma is lehet szimbólumként tekinteni, hiszen megmutatja például azt, milyen eseményre készül a frizura.”

Legyen szó bármilyen alkalomról, egy fonott frizura mindig jó választás. Sportolás közben is nagyon kényelmes, de egy táborban is praktikus, hiszen akár egy hétig is tartós lesz a haj. Németh Szilvia rengeteg fonást készített az elmúlt időszakban a ballagásukra készülő lányoknak, de bulikra, fesztiválokra és nyaralásra is jó szívvel ajánlja a mutatós fonatokat: „Nyári melegben, a tűző napon azonban mindig le kell kenni naptejjel a fejbőrt, mert nagyon könnyen megég ott, ahol korábban nem érte napfény.”

A fonás alkalmi frizuraként is megállja a helyét, roppan népszerű a menyasszonyok körében. Olyan hajkölteményeket tudnak készíteni ugyanis a hozzáértők, mellyel különleges eredmény érhető el, de már egy laza fonás is nagyon sokat dob egy alkalmi frizurán, és akár a kontyba is beépíthető.

„Van a hagyományos parkettafonás, amit mindenki ismer, ennek ellenkezője a holland fonás, ilyenkor a tincset a másik alá tesszük és nem fölé, ezáltal kidudorodó hatást kelt. A vízesésfonást inkább alkalomra szokták kérni, ilyenkor le van engedve a haj, és csak körben készítünk egy nagyon laza fonatot. Fordított fonásnak azt nevezzük, amikor a tarkóról indulunk felfelé, és nagyon nagy divat most a halszálkafonás is”.

Régen a szoros, merev fonatok voltak elterjedtek, most egyre nagyobb divat, hogy minél lazább, kócosabb legyen maga a fonás is. Noha a leglátványosabb fonások általában hosszú vagy félhosszú hajból készülnek, a rövid hajúaknak sem kell lemondaniuk a fonás öröméről és a gyönyörű végeredményről.

„A holland fonás épp azért népszerű, mert ha rövid is a haj, hozzá lehet tenni egy kis póthajat, vagy egy színes tincset hozzá fogunk, de csak saját hajból is igen mutatós. Nyáron, amikor kicsit felszabadultabbak és hóbortosabbak vagyunk, szívesen viselik a fiatalok ezt a színes hajat” – fogalmazott Ildikó, aki korábban úgy vélte, a fonás is csak múló hóbort lesz, mint megannyi más, de tévedett, mert töretlen a népszerűsége.

Az, hogy a gyerekek rajonganak a különböző módon elkészített fonásokért, nem meglepő, színes gumikkal, gyöngyökkel, bármilyen kiegészítővel vagy hajdísszel feldobva örömmel hordják. De ma már annyiféle fonás közül választhatunk, hogy minden korosztály megtalálja a hozzáillő fazont. „A napokban egy 45 év körüli vendégem hosszú hajába kreáltam olyan fonatot, ami nagyon tetszett neki, teljes mértékben illt a stílusához, és örömmel viselte.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email