22_03_29_erdmost_nincskep

Megoldásra várva

22_03_29_erdmost_nincskep

Megoldásra várva

Mit tehetünk, ha két oltás után sem alakul ki a védettségünk? Kaphatunk harmadikat? És milyet kérjünk? Létezik, hogy akkor sem leszünk védettek? Lesz-e negyedik hullám, és mit tehetünk ellene? Rusvai Miklóssal beszélgettek kollégáink a Bundáskenyérben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 70 éves Papházy Éva mindkét oltását felvette a Sinopharm vakcinából, de két különböző ellenanyagvizsgálat is megállapította, hogy nem alakult ki védettsége. Nem ő az egyetlen. A közvetlen környezetünkben, de a sajtóban is számos történet kering olyanokról, akik megkapták az oltásukat, de az antitest-vizsgálat után kiderült: szervezetük nem termel antitesteket.

Hasonló helyzetben van Papházy Éva is, aki súlyos tüdőbeteg férjével elsők között jelentkezett oltásra. Ahogy az érdi rádió reggeli műsorában, a Bundáskenyérben elmondta, férjét Pfizerrel oltották, ő viszont Sinopharmot kapott, mert háziorvosánál más nem volt elérhető márciusban. Nem szeretett volna várni másik oltóanyagra, mert tartott attól, hogy hazaviszi a vírust súlyos tüdőbeteg férjének, pedig minden lehetséges megelőzési módot megragad.

Két orvos is azt javasolta neki, vegye fel a Sinopharm oltást, mert az is jobb, mint a semmi, ezért március 5-én megkapta az első, április 6-án pedig a második dózist is, de akkor már lehetett hallani, hogy a 60 év felettieknek kevésbé ajánlott a Sinopharm vakcina.

Épp ezért jelentkezett ellenanyagvizsgálatra, de a második oltás után 14 nappal végzett vénás vérvétel teljesen negatív volt. 0 és 50 egység közötti értéknél nincs védettség, neki 10-es értéket mutatott. Mivel hallott egy hosszabb, úgynevezett sejtes immunválasz-vizsgálatról, melyet a második oltás utáni 29. napon végeztek, erre is elment. Ennek az eredménye a napokban érkezett meg.

„Magyarországon a 2020-ban izolált, B59 szekvenciájú és a 2021-ben izolált, B1.1.7 szekvenciájú Sars-Covid-2 vírusváltozatok esetében szignifikáns vírusgátló hatás nem mérhető”

– olvasható a leleten. Az asszony elmondta, hogy az oltások után voltak tünetei, fájt a karja és enyhe hidegrázása is volt, ezért is gondolta, hogy ad immunválaszt a szervezete, de azt is hallotta, hogy Szerbiában a kínai vakcinával oltottak 40 százalékának nem volt ellenanyagtermelése.

Mint kitért rá, ha felajánlják neki, nem biztos, hogy ezzel a típussal még egyszer beoltatná magát, de másik oltással igen. Viszont egyelőre még nincs arról protokoll, rá lehet-e oltani a Sinopharmra, illetve arról sincs, hogy adható-e harmadik dózis.


Mit lehet tenni ilyen esetben? – kérdezték a műsorvezetők Rusvai Miklós virológust.

„A hölgy esetében nem bizonyítható, hogy védett lenne, de többféle nézet van e tekintetben” – kezdte a kutató. Mint mondta, az inaktivált vírust tartalmazó vakcináknak – mint a Sinopharm – antitestes immunválaszt kell ébreszteniük, ennél a típusnál a jelenlegi ismereteik szerint nem igazán keletkezik celluláris (sejtes) immunválasz.

„Sajnos egyet kell értenem azzal, aki mondja, hogy az inaktivált vakcina esetében elsősorban antitestes válasz várható és ha ilyen nincs, akkor az illető védettsége nem igazolható”

– mondta. – Bár, ha nincs reakció, az nem jelenti, hogy nincs immunválasz, de ha van, az sem jelenti, hogy feltétlenül kialakul a védettség.

Az oltási reakciók egy részéért a vakcinában lévő különböző adalékanyagok felelősek – fogalmazott Rusvai – több olyan esetről is hallott és a 60 év felettieknél nem ritka, hogy az inaktivált vakcina esetében nincs immunválasz. Megjegyezte, már a legnagyobb közösségi oldalon is létrejöttek jelentős létszámú csoportok, ahol olyan, Sinopharmmal oltottak vannak, akiknek nincs immunválaszuk.

Márpedig a Sinopharm vakcinával beoltottak is megkapták a védettségi igazolványukat, ami Rusvai Miklós szerint mind rájuk, mint a környezetükre nézve bizonytalanságot és veszélyforrást jelent, ezért mindenképp meg kell vizsgálni, hány ember érintett a problémával.

Rusvai Miklós szerint egyelőre nincs bevett protokoll arra, mit kezdjen az orvostudomány azokkal, akik hasonló helyzetben vannak. Az orvosok keze meg van kötve, nem adhatnak harmadik vakcinát annak sem, aki saját költségén vizsgálta meg az ellenanyagszintjét és az negatív lett.

„Hiába megy el a háziorvoshoz, vagy az oltópontra, az orvos széttárhatja a karját, hogy ő nem tud tenni semmit, hiszen a jelenlegi oltási protokollban ilyen helyzetre nincsen megoldás.”

Meggyőződése, hogy ha valaki rászánná magát a harmadik dózis beadására, és erre az egészéségügyi hatóságok is lehetőséget adnának, akkor ennek a dózisnak mindenképpen egy másfajta oltóanyagnak kellene lennie. Addig azonban, amíg erre nincs megoldás, az orvos csak „bűnrészesség árán” adhatna be ilyet.

Rusvai Miklós azonban azt is hangsúlyozta, a Sinopharm – a többi oltóanyaghoz hasonlóan – jó vakcina, ő maga is sok visszajelzést kap arról, hogy erőteljes immunválaszokat kapnak az emberek. Megjegyezte, bizonyos esetekben bizonyos emberek szervezete bizonyos vakcinákra nem reagál, ez nem csak a Sinopharmnál van így.

A virológus arról is beszélt, erre a helyzetre minél előbb megoldást kell találni. Jelenleg jó helyzetben vagyunk, csökken a járvány intenzitása, de ősszel ismét visszatérhet a COVID.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email