22_03_29_erdmost_nincskep

Szomszédjogok

22_03_29_erdmost_nincskep

Szomszédjogok

Az ember általában azért költözik családi házas övezetbe, hogy az elveszített természetből valamit visszacsempésszen az életébe: fákat, virágokat, szép zöld gyepet, madárcsicsergést. A flex vagy a fűnyíró bömbölése hamar visszarántja a valóságba, ahol bosszúság és jobb híján füldugó várja.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Barabás Emőke hatósági csoportvezetőtől igyekeztünk megtudni, milyen szabályokat kell betartanunk, amikor éppen zajos kerti munkát végzünk.

Megtudtuk, hogy minden önkormányzat saját hatáskörében alkothat rendeletet arról, mikor lehet füvet nyírni, flexelni, autót porszívózni:

„Hétköznap reggel 8 és este 7 óra között, szombaton és munkaszüneti napokon 9 és 12 óra között engedélyezett. Ezen időtartamon kívül kizárólag azonnali veszély vagy baleset elhárítás miatt lehet végezni a zajos tevékenységet.”

Az építkezésekre vonatkozóan országos szintű kormányrendelet van érvényben, amely tartalmaz egy táblázatot arról, hogy az adott övezeti besorolású ingatlanon hány decibel erejű lehet a hanghatás. Ez alapján építkezés céljából sor kerülhet munkavégzésre reggel 6-tól este 10 óráig és este 10-től reggel 6 óráig, csak más a megengedett decibel. Építkezés miatt viszonylag ritkán érkezik az illetékes szervhez feljelentés.

„Ha kapunk ilyen bejelentést, akkor békéltetjük a szomszédokat, próbálunk azzal érvelni, hogy az ő háza is így épült egyszer. Amiatt viszont rengeteg feljelentést kapunk, hogy szombaton és vasárnap délután vágja a szomszéd a fát.”

Lassan itt a kerti összejövetelek ideje (már ha a vírushelyzet lehetővé teszi). Az ilyenkor gyakori hangoskodásra, zenehallgatásra a szabálysértési törvény vonatkozik. Sokan azt gondolják, a csendháborítás csak este 22 órától lehetséges, de valójában csendháborítást a nap bármely szakaszában el lehet követni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email