22_03_29_erdmost_nincskep

A Holokauszt áldozataira emlékezünk

22_03_29_erdmost_nincskep

A Holokauszt áldozataira emlékezünk

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezik az ország április 16-án, köztük az Érdről Auschwitz-Birkenauba hurcolt száztizennyolc emberről. Holokauszttúlélő nem maradt a városban, de a DUZSIKE őrzi és ápolja emléküket. Idén az online térben tartják a megemlékezést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját 2001 óta minden évben április 16-án tartják, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

A II. világháborút megelőzően pezsgő kulturális élet jellemezte az érdi zsidóság mindennapjait. Erről azonban már nemigen tud senki mesélni, hiszen a zsidók elhurcolásával ennek vége szakadt. A Dunamenti Zsidó Kulturális Egyesület 76 évvel később azzal a céllal alakult meg, hogy emléket állítson a holokauszt érdi áldozatainak, és újra felélessze a zsidó hitéletet a városban. 2011 óta az ófalusi zsidó temetőben emlékeznek és emlékeztetnek az európai zsidóság célzott megsemmisítésének éveire.

Hidasi Endre, a DUZSIKE elnöke az ÉrdMostnak elmondta: a járványhelyzet miatt az idei temetői megemlékezést elhalasztották, és várhatóan a nyár folyamán vagy kora ősszel tartják majd meg.
– A virtuális térben megemlékezünk a holokauszt áldozatairól, hiszen hitközségünk tagjaival minden pénteken tartjuk a kapcsolatot – tette hozzá.

Hidasi Endre elmondta azt is: a fővárosi és a vidéki zsidóság sorsa a II. világháborúban elvált egymástól. A budapesti zsidóságot a gettóba koncentrálták, a vidékieket azonban nem egészen hat hét alatt deportálták, és szinte teljes egészében elhurcolták, főleg Auschwitz-Birkenauba.
– Ahogy Áder János köztársasági elnök mondta, Auschwitz-Birkenau a legnagyobb magyar temető. Érdről 118 embert hurcoltak el Székesfehérváron keresztül, ahol gyűjtőbe kerültek, majd Auschwitzba, ahol a sorsuk nagyon hamar beteljesedett. Volt, aki visszatért, de tudomásunk szerint nincs Érden élő holokauszttúlélő, mert akik életben maradtak, azok Izraelbe, illetve az Egyesült Államokba emigráltak – tette hozzá.

Az áldozatok emlékét a DUZSIKE őrzi, amely magára vállalta a zsidó temető gondozását, illetve a holokausztra való megemlékezést. Ennek keretében már hat alkalommal szerveztek emléktúrát középiskolások részvételével Auschwitzba, az egyesület költségén (még a pandémia előtt). Mellettük Érdi székhellyel működik immár három éve a Buda Környéki Zsidó Hitközség, amely élénk és élő vallási közösséggé vált, és a hagyományokat, illetve a zsidó vallásnak megfelelő liturgiákat rendszeresen megtartja – persze most csak virutálisan.

– Mint említettem, péntekenként találkozunk az online térben. Ez a péntek annyiban lesz különlegesebb, hogy azok mellett, akiket ez a szörnyű világjárvány szólított el közülünk, megemlékezünk azokról is, akik 76 éve Auschwitzban vesztették életüket – zárta szavait Hidasi Endre.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email