22_03_29_erdmost_nincskep

Hamarosan online is lehet nyelvvizsgázni

22_03_29_erdmost_nincskep

Hamarosan online is lehet nyelvvizsgázni

Az érdi nyelviskolák eltérő módon reagáltak a vírushelyzetre. Akadt olyan, amely hónapokra bezárt, máshol digitális oktatásra álltak át. Egy biztos, aki a járvány alatt is szeretne nyelvet tanulni, netán vizsgát tenni, megteheti.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Vasné Hári Éva, az Uptown Nyelviskola ügyvezetője arról számolt be, hogy tavaly tavasszal 3 hónapra be kellett zárnia az oktatási intézményt és június 2-án tudtak csak újra kezdeni, náluk ugyanis nincsenek egyéni órák, ők csoportosan oktatnak. A mindennapos fertőtlenítésen és a kötelező maszkviselésen túl vírusirtó légtisztító berendezés segítségével óvják a tanulók és a tanárok egészségét. Mint mondja, 10 éves kortól 65 éves korig vannak tanulóik. „Természetes, hogy a kicsiket féltik a szülők, így ők most nem járhatnak, de az iskola miatt szükségük lenne a nyelvtanulásra. A szülőkkel folyamos a kapcsolat, és amint lehet, visszaengedik őket.”

Az ügyvezető elmondta, rosszul érintette őket az a rendelet, mely szerint tavaly mindenki megkaphatta a diplomáját nyelvvizsga nélkül, és a későbbik folyamán sem kell pótolniuk. Sok olyan diákja volt ugyanis, aki nyelvvizsgára készült. „Volt olyan tanítványom, akinek évek óta bent ragadt a diplomája, mert nem volt még meg a nyelvvizsgája, most ő is megkaphatta, nyilvánvalóan örült neki és élt is a lehetőséggel.” De veszített el úgyis diákot, hogy megszűnt a munkahelye, és a mai napig nem talált másikat. Ő szívesen folytatta volna a nyelvtanulást, de nem tudta finanszírozni.

A BPerfect Nyelvstúdió 1-2 nap alatt teljesen át tudott állni az online oktatásra. „Az átállás annyira jól sikerült, hogy 1-2 diákot vesztettünk csak. A többieknél a nyelvtanulási kedv megmaradt, sőt, elkezdték az online oktatás előnyeit élvezni” – fogalmazott Bakos Petra ügyvezető. Mint mondta, inkább azok maradtak el, akik nem szeretik az új technikai vívmányokat, de helyettük is jöttek újak, akik viszont kihasználva a több szabadidőt és a kényelmet, belevágtak a nyelvtanulásba.

Március közepétől a folyamatban lévő órákat online platformon tudták befejezni és az újakat már így indították el az ELHouse Nyelviskolában is, erről az intézmény alapítója, Szabó Valéria számolt be. Az átállás zökkenőmentesen zajlott, mivel oktatóik már korábban is használták ezt a lehetőséget, ezen kívül néhány felnőtt csoportban már korábban bevezették a „blended learning” oktatási formát, amely egyfajta ötvözése a tantermi és online tanításnak-tanulásnak. A tanulóiknak korábban is küldtek e-mailben kiegészítő anyagokat, de az online oktatás természetesen ennél többről szól. „Interaktivitást feltételez, ahol a tanuló aktívan vesz részt az oktatási folyamatban. Ez a hatékonyság kulcsa, bármi is legyen az oktatás formája.” Az nyelvtanár arra is kitért, hogy a tanulók részéről a kezdéskor tapasztaltak ugyan némi bizonytalanságot, bizalmatlanságot, de a vizsgaeredmények meggyőzték őket arról, hogy a felkészülés online formában is ugyanolyan eredményes tud lenni. Ugyanis továbbra is van lehetőség nyelvvizsgázni.

Vasné Hári Éva elmondta, tavaly már voltak kísérletek az online nyelvvizsgára, de december óta már a hagyományos módon folynak. Decemberben négyen mentek tőlük nyelvvizsgázni, és mindannyian sikeres vizsgát tettek.

A BPerfect Nyelvstúdió tanulói is azzal szembesültek, hogy a nyelvvizsgák hónapokig elmaradtak, de a karantén feloldása után új vizsgaidőpontot kaptak. Sikerült megteremteniük a legbiztonságosabb feltételeket, így a diákok szívesen tanulnak és vizsgáznak náluk. „A LanguageCert vizsgaközpont beadta az akkreditálási kérelmét az online vizsgára is, így hamarosan azzal is tudjuk segíteni diákjainkat.”

Az ELHouse Nyelviskola alapítójának és vezetőjének közreműködésével jött létre a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban 2006-ban az ECL Nyelvvizsgahely. A Pécsett működő országos ECL Vizsgaközpontnál folyamatban van az online-vizsgák akkreditálása, jelenleg online próbavizsgák folynak, így hamarosan itt is rendelkezésére áll az online vizsgalehetőség a hagyományos vizsgázás mellett.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email