22_03_29_erdmost_nincskep

Fókuszban az endometriózis

22_03_29_erdmost_nincskep

Fókuszban az endometriózis

Március az endometriózis hónapja. A nógyógyászati eredetű krónikus megbetegedést azonban nehéz diagnosztizálni, mert nem tudjuk pontosan, mi okozza. Legalábbis eddig nem tudtunk, hiszen nemrég egy kutatást indítottak, hogy kiderüljön, hogyan lehet legkorábban diagnosztizálni a betegséget.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Salamon Adrienn az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában ismertette, az endometriózis egy olyan nőgyógyászati eredetű krónikus megbetegedés, melyet az okoz, hogy a méhnyálkahártya a méhen kívülre kerül. Azonban egyelőre az orvosok sem tudják pontosan, mi okozza a betegséget, ezért is nagyon nehéz diagnosztizálni.

Mint elhangzott, hat év és hét orvos kell, hogy kiderüljön, a meddőség és a fájdalmas menstruációs ciklus hátterében endometriózis áll-e.

Salamon Adrienn kifejtette, bár a méhnyálkahártya a méhen kívül is – jellemzően a kismedencében – tovább működik, de különböző szervekre is rátapadhat.

Mint mondta, az endometriózis a vesét, a vastagbelet vagy akár a tüdőt is károsíthatja, de térdben és szemben is találtak már erre utaló jeleket.

A kuratóriumi elnök hangsúlyozta, az endometriózis egy régóta fennálló betegség, s a diagnosztika fejlődésével egyre többen specializálódnak erre a területre. Alapítványuk is már tíz éve tart edukációs foglalkozásokat a témában.

Sőt, nemrég egy kutatás is kezdődött azzal kapcsolatban, hogy mi okozza és hogyan lehet legkorábban diagnosztizálni a betegséget, hiszen arról egyelőre nincsenek pontos ismeretek.

Az endometriózis egy olyan betegség, amely orvosilag nem gyógyítható, de műtéttel, terápiával kezelhető, tünetmentessé tehető. Ezzel kapcsolatban Salamon Adrienn részletezte, fontos, hogy mikor végzik ezt a műtétet, hiszen egy 16 éves és egy 38 éves nőnek vélhetően más tervei vannak a gyermekvállalás terén.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint életmódváltással csökkenthetőek a tünetek, de ha megfelelő specialistához fordulunk, akkor a diagnosztizálás is lerövidíthető – ehhez az alapítvány honlapján ajánl szakértőket.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.)

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email